Amenajarea gradinii

#gradina # gradina toamna #sfaturi gradina

10 sfaturi de toamna pentru gradina ta

Vara este pe sfarsite, iar toamna incepe sa isi intre in drepturi. Acum este momentul in care trebuie sa incepi sa faci anumite modificari in gradina ta, astfel incat plantele tale sa se dezvolte armonios, solul sa fie fertil, iar vremea rea sa nu te ia pe nepregatite. Iata cateva lucrurile pe care trebuie sa le faci din timp.

1. Tunde gardurile vii, astfel incat acestea sa se mentina compacte si sa aiba un aspect placut, care sa infrumuseteze gradina in perioada de toamna.

2. Inceputul de toamna este momentul perfect in care poti incepe sa iei butasi. Taie bucati de 10 cm lungime din copacii sau plantele tale preferate si aseaza-le in vase cu apa, astfel incat sa isi formeze radacini mici. In primavara, poti planta butasii in gradina sau ii poti oferi cadou prietenilor si rudelor care ti-au admirat mereu gradina.

3. Smulge buruienile de pe pe peluza si aeriseste solul cu ajutorul unei greble mici. Tot acum este momentul perfect in care poti hrani gazonul cu ingrasamant special.

4. Aduna frunzele cazute pe jos, aseaza-le intr-un cos si tine-le intr-un loc uscat pana cand vei incepe sa pregatesti un compost. Astfel, daca le vei amesteca cu resturi de fructe (cotoare de la mere, pere, coji de pepene etc.), vei produce un ingrasamant de care solul si plantele din gradina ta se vor bucura.

5. Ramele sunt un semn ca solul tau este foarte fertil. Atunci cand adaugi materie organica peste pamantul din gradina (cum ar fi gunoiul de grajd), vei observa cu ramele si viermii vor incepe sa se inmulteasca, mai ales daca ingrasamantul este mai lichid.

6. Daca nu faci compost din frunzele de pe sol, aduna-le totusi pe acestea - altfel ele vor sufoca solul. Nu le arunca - in perioada de iarna, frunzele vor fi o patura excelenta, care va proteja solul de inghet.

7. Pentru ca toamna gradina ta este lipsita de culoare, incepe sa asezi pe margine sau sa faci diverse aranjamente in gradina, cu dovleci de diferite dimensiuni. Pregatirea dovlecilor reprezinta o activitate distractiva pentru toata familia, asa ca implica pe toata lumea in achizitionarea si aranjarea acestora.

8. Pregateste sera. Daca ai foarte multe plante in gradina, insa prea putin spatiu in casa, este necesar sa amenajezi o sera in care sa aranjezi toti arborii. Mica sera poate fi realizata din celofan foarte rezistent sau poate fi facuta pe comanda, din lemn si sticla.

Aceasta poate dispune de sisteme de incalzire, in functie de bugetul de care dispui si de necesitatile plantelor.

9. Curata semintele de pe florile uscate. Orienteaza-te catre cele mai frumoase si sanatoase exemplare si ia semintele de la acestea, astfel incat sa le plantezi in gradina ta, in primavara care urmeaza. Depoziteaza aceste seminte intr-un loc racoros si uscat, departe de lumina soarelui, de aburi, de caldura.

10. Elimina plantele si arborii afectati de daunatori. Smulge-i pe acestia din radacina si enentual arde-i pentru a elimina riscul ca daunatorii sa afecteze in scurt timp si celelalte plante din gradina sau sa se extinda in sol si sa afecteze florile pe care le vei planta in viitor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului