Amenajarea gradinii

#stiati ca #floarea soarelui #plante #fructe #flori #bambus #lucruri inedite

13 lucruri amuzante si interesante despre prietenele noastre, plantele

Plantele fac parte din miraculosul ecosistem care face posibila viata pe Pamant. Ele sunt prietenele noastre, chiar daca nu le respectam si nu le protejam intotdeauna asa cum se cuvine. Nu putini sunt cei care isi dedica timp si energie pentru a intelege cu adevarat plantele si vitalitatea cu care sunt inzestrate, pe langa frumusetea si rolul lor benefic in mediul inconjurator.

Iata o lista de lucruri amuzante si interesante despre plante, care confirma din plin cat de fascinant este universul florei si cate aspecte interesante se ascund in spatele prietenelor noastre multicolore.


1 Bambusul, campion in crestere

Cea mai rapida planta lemnoasa in crestere este bambusul, care poate sa se inalte cu 35 centimetri intr-o singura zi.

2 Prima transformare a strugurilor in vin

Arheologii au descoperit ca prima transformare a strugurilor in vin s-a consumat in urma cu 8000 de ani in Mesopotamia (Iraq-ul de astazi), cu toate ca egiptenii au fost primii care au lasat in urma dovezi despre stapanirea procesului de preparare a vinului acum aproximativ 5000 de ani.

3 Floarea soarelui, compusa din sute de flori mai mici

Chiar daca arata ca o singura floare imensa, aceasta planta extrem de populara si in tara noastra este compusa din sute de floricele mici, numite bucatele, care se transforma in seminte atunci cand ajung la maturitate. La fel se intampla si cu celelalte plante din familia ei, precum margaretele, coada soricelului, splinuta etc.

4 Doua fructe intr-un copac

Nectarinele si piersicile pot creste in acelasi copac. Daca altoiesti piersicul cu cateva ramuri ale unui nectarin sau invers, cele doua tipuri de fructe vor creste intr-un singur pom.

5 Capsuna, fructul semintelor in exterior

O capsuna obisnuita contine in jur de 200 de seminte, insa ceea ce face capsunele speciale este faptul ca ele sunt singurele fructe care isi poarta semintele in exterior.

6 Copacii, campionii longevitatii

Niciun alt organism viu de pe Pamant nu traieste mai mult decat copacii.

7 Prima cultura de cartofi

Primii cartofi au fost cultivati pentru prima oara in urma cu 7000 de ani, in Peru, cand locuitorii tinutului au depistat valoarea lor nutritiva.

8 Familia trandafirilor

Piersicile, perele, caisele, gutuile, capsunele si merele fac parte din aceeasi familie cu trandafirii. La fel si speciile ornamentale de plante precum spirea si scorusul.

9 Merisoarele, inotatoare de performanta

Merisoarele, fructele acrisoare si gustoase extrem de benefice sanatatii, au mici "buzunare" de aer in interior, care le determina sa sara si sa pluteasca in apa.

10 Dovleacul, fruct sau leguma?

Din punct de vedere botanic, fructele de avocado si dovleacul sunt fructe, nu legume, intrucat ele poarta semintele plantei.

11 Cea mai mare floare din lume

Cea mai mare floare singura din lume este Rafflesia, numita si "floarea-cadavru", originara din Sud-Estul Asiei. Planta nu are frunze sau radacini, fiind un endoparazit al butucilor. Diametrul ei atinge in medie circa 90 cm, recordul absolut fiind atins de o Raflessia cu diametrul de 106,68 cm.

12 Nucsoara poate ucide

Nucsoara este un condiment apreciat pentru gustul sau si recomandat de medici in alimentatie. Cu toate acestea, odata administrata intravenos (intentionat), poate fi letala.

13 Lalelele, mai valoroase decat aurul

In anii 1600, in Olanda, lalelele erau atat de iubite, incat bulbii acestora valorau mai mult decat aurul. Mania lalelelor de atunci a condus la un colaps economic major al tarii in secolul al XVII-lea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare