Amenajarea gradinii

#gradina #curiozitati despre plante #ciudatenii plante

7 ciudatenii din lumea plantelor. Tu stii ce cresti in gradina ta?

Te-ai obisnuit sa privesti plantele din gradina sub forma de recolta sau ca simplu decor floral. Insa plantele tale ascund in spate o istorie mai veche decat cea a oamenilor si caracteristici care le transforma in posesoare ale unor recorduri absolute in natura. Iata mai jos cateva ciudatenii din lumea plantelor!

1. Farmacia naturii

Numarul plantelor folosite in medicina ajunge la 70.000, iar modul in care acestea opereaza asupra organismului tau poate fi extrem de discret. De pilda, mirosul de iarba proaspat cosita poate reduce nivelul de stres al organismului, iar aroma lavandei este un antidepresiv natural.

2. 80.000 de ingrediente

Plantele care pot fi consumate de catre om sunt in numar de 80.000. Unele dintre ele stabilesc chiar si recorduri in hranirea populatiei. Un fir de rosie detine recordul de fructe produse: 1335, iar un castravete de 1,1 metri din Essex, Anglia. Impreuna pot face cea mai mare salata!

3. Evolutie grea

Plantele cu flori au aparat in urma cu 130 milioane de ani, insa au avut nevoie de 30 de milioane de ani pentru a-si dezvolta corola de petale cu care sa atraga insectele. In timp ce anumite plante fosile descoperite in insula Socotro din Yemen au supravietuit trecerii a 20 de milioane de ani, o samanta inghetata descoperita in vizuina unei veverite arctice a fost adusa la viata de oamenii de stiinta dupa 32 de milioane de ani.

4. Gradina mortala

In Northumberland este deschisa publicului o Gradina Botanica dedicata speciilor celor mai otravitoare de pe planeta.

5. Specii rare

68% dintre plantele pe care le cunoastem sunt in pericol de extinctie. 80% dintre plantele care cresc in Noua Zeelanda pot fi intalnite numai pe aceasta insula. Numarul total al speciilor de plante de pe Terra este de 298.000.

6. BTS-uri vegetale

Plantele au pana si boli cu transmitere sexuala pe care le dau mai departe. Iar in lumea lor este mai greu sa vorbesti de mijloace de protectie, atata timp cat dudul alb reuseste sa imprastie polenul cu o viteza de 200 m/s.

7. Culturi periculoase

Canepa indiana a fost printre primele plante intens cultivate in urma cu 5000 de ani. Vechii chinezi o foloseau pentru uz medicinal si obtinerea fibrelor naturale pentru imbracaminte.

Sursa foto: primroseblog.co.uk

  •   2014-06-26
  •  

Articol scris de

Marius Jianu

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului