Este esential sa economisesti apa atat pentru binele planetei cat si pentru costurile facturilor. Iata cum poti asigura necesarul de apa al gradinii, fara sa faci risipa de apa.

1. Uda gradina de legume, gazonul si/sau florile ornamentale doar atunci cand este necesar. Nu este musai sa uzi zilnic gradina, mai ales daca nu este un an secetos. Uda plantele doar atunci cand pamantul se usuca complet. Uda-le mai des pe cele care au nevoie de o umiditate crescuta si mai rar pe celelalte. Este important sa cunosti nevoile fiecarei plante/legume si sa le uzi in functie de acestea.

2. Uda plantele dimineata devreme. Accest procedeu nu este benefic doar plantelor, care odata udate in miezul zilei se pot usca, ci te ajuta sa si economisesti apa. Dimineata apa va intra rapid in sol, pe cand la orele pranzului o mare parte din aceasta s-ar pierde prin evaporare.

3. Adauga un strat generos de mulci in jurul radacinilor plantelor. Acesta va ajuta la retinerea apei in sol, impiedicand-o sa se evapore. Mulciul il poti obtine foarte usor dintr-un amestec de paie, frunze si rumegus, in proporti egale.

4. De asemenea, poti amesteca solul din gradina cu un gel de retinere a apei. Acestea absorb o mare cantitate de apa, eliberand-o apoi treptat in sol si prevenind astfel uscarea rapida a acestuia.

5. Daca ai un sistem de irigare asigura-te ca acesta nu este stricat. Tevile sau furtunurile sparte vor duce la o pierdere semnificanta de apa. Repara-le daca este posibil sau inlocuieste-le cu unele noi.

6. Uda plantele cu apa de ploaie. Colecteaza apa de ploaie in butoaie si foloseste-o apoi pentru udarea plantelor si legumelor sin gradina sau ghivece.

7. O alta modalitatea utila de a economisi apa in gradina este sa plantezi flori rezistente la seceta. Acestea au nevoie de udari rare si de putina apa, comparativ cu restul plantelor.

Sursa foto: hepta.ro

  •   2015-07-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii