Amenajarea gradinii

#compost #sfaturi practice #compost gradina #materiale conpost

8 materiale pe care sa nu le folosesti pentru compost

Compostarea reprezinta transformarea deseurilor menajere in ingrasamant, bogat in nutrienti, care ajuta solul. In cazul in care compostul nu este pregatit cum trebuie, solul si, implicit, plantele ar putea avea de suferit. In loc sa devina ingrasamant, ajunge sa fie un adevarat magnet pentru daunatori. Asadar, este important sa acorzi o atentie deosebita elementelor pe care le folosesti pentru prepararea compostului si sa eviti urmatoarele materiale.


1. Carbunele

Unele tipuri de carbuni contin produse petroliere care sunt nocive pentru plante. Din acest motiv, este recomandat sa eviti folosirea carbunilor in alcatuirea compostului.


2. Produsele de panificatie

Prajiturile, painea, briosele sau croissantele sunt cateva dintre produsele de panificatie pe care nu trebuie sa le pui in compost. Aceste alimente sunt adevarati magneti pentru daunatori. In plus, nu se descompun, ceea ce inseamna ca nu vor contribui la protejarea solului.


3. Carnea

Fie ca este vorba despre carnea de porc, de vita sau de pui, acest aliment are un miros puternic, ceea va face ca daunatorii si animalele mici sa se apropie de gradina ta.


4. Nucile

Nucile si frunzele de nuc contin juglona, substanta toxica pentru plante. Prin urmare, este recomandat sa eviti nucile in alcatuirea compostului.


5. Rumegusul

Daca nu cunosti provenienta rumegusului, este mai bine sa nu-l folosesti. In cazul in care acesta a fost obtinut de la lemnele tratate cu produse toxice, poate fi un adevarat pericol pentru cresterea si dezvoltarea plantelor.


6. Orezul

Dupa ce orezul este fiert, acesta devine o adevarata atractie pentru bacterii. Folosit in alcatuirea compostului, orezul va atrage daunatorii, care vor distruge plantele din gradina.


7. Deseuri de la animalele de companie

Desi deseurile de la animalele de companie ar putea parea ca sunt fertilizatori naturali, acestea pot contine paraziti si virusi daunatori pentru plante.


8. Plante bolnave

Plantele bolnave le pot afecta pe cele sanatoase. Daca o anumita zona din gradina a fost afectata de ciuperci sau alte boli contagioase, este indicat sa izolezi zona si sa arunci plantele moarte. Folosirea lor pe post de compost poate afecta intreaga recolta.

Sursa foto: enviroworld.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului