Amenajarea gradinii

#artar #toamna #artarul japonez #colorit toamna #arbust toamna

Artarul japonez, un arbust de toamna cu un colorit impresionant

Acer palmatum sau artarul japonez este considerat unul dintre cei mai frumosi copaci de toamna gratie coloritului sau impresionant. Artarul este atractiv, usor de ingrijit si se potriveste in orice gradina.


Cum arata artarul japonez


Artarul japonez (Acer palmatum) este originar din Japonia, China si Coreea si a fost introdus in Europa in secolul al XIX-lea. Acer palmatum este un arbust de talie mica spre medie, cu crestere lenta. Coroana arbustului are o forma rotunda sau neregulata. La maturitate, inaltimea copacului variaza de la 5 la 8 metri.

Vara, frunzisul este verde. Toamna, coroana copacului se schimba in nuante de galben, portocaliu, rosu sau purpuriu. Aceasta din urma culoare este intensa si deosebit de atragatoare. Culoarea apare tarziu, iar florile sunt rezistente mult timp. Din acest motiv, artarul japonez este un arbust ideal in designul gradinii de toamna.

Acer palmatum face flori mici, rosii sau purpurii, in lunile mai si iunie. Florile, insa, sunt nesemnificative comparativ cu frunzisul sau. Fructele artarului japonez sunt mici, verzi vara si rosii toamna.

Scoarta arbustului este aspectuoasa. Trunchiul si principalele ramuri sunt de culoare gri. Crengile si trunchiul sunt apreciate pentru valoarea lor decorativa.


Cum ingrijesti artarul japonez


Acer palmatum este o planta care trebuie crescuta intr-un loc insorit sau partial insorit.

Arbustul are nevoie de un sol umed, usor acid, bogat in materie organica, foarte bine drenat. Solul poate fi nisipos, calcaros, bogat in lut, planta nefiind pretentioasa din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, nu este recomandat ca Acer palmatum sa fie crescut intr-o gradina dintr-o regiune uscata, cu temperaturi mari. Vara, planta are nevoie de irigare constanta.

Copacul trebuie protejat de vanturile puternice ale iernii. Poti aseza copacul orientat spre sud, est sau vest. Nu pozitiona copacul intr-un loc expus, unde planta poate suferi distrugeri din cauza furtunilor si vanturilor. In acelasi timp, frunzisul are de suferit vara, din cauza razelor puternice ale soarelui.

Vremea urata din iarna poate afecta unele portiuni ale copacului. In primavara, mugurii au de suferit in perioadele cu inghet.

Arbustul se inmulteste prin seminte si butasi. Plantarea se face de obicei primavara sau toamna.

Este posibil ca planta sa fie atacata de afide sau de un parazit, Pulvinaria regalis. Pentru prevenire, se fac controale regulate. Pentru vindecare, este nevoie de pesticide.

Frunzisul creste intr-o forma estetica, avand nuante in degrade. Coroanei i se poate da o forma dupa dorinta. Toaletarea trebuie facuta toamna tarziu, dupa ce frunzele s-au scuturat sau in martie, inainte ca planta sa iasa din starea latenta.


De ce sa cresti Acer palmatum in gradina ta


Acer palmatum este un copac care creste relativ greu, dar care reprezinta o investitie pe termen lung. Arbustul ornamental este atractiv pe toata durata anului prin frunzis, crengi si scoarta, chiar si prin flori si fructe.

Planta se integreaza bine in orice fel de design, in special in gradinile pietroase si in cele amenajate in stil asiatic. Copacul poate fi crescut singur sau in palcuri.

Sursa foto: gardensandplants.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului