Amenajarea gradinii

#calendarul gradinarului august #calendarul gradinarului #activitati de gradinarit #gradinarit #august

Calendarul gradinarului: activitati de gradinarit specifice lunii august

August, luna denumita in traditia populara si Gustar, este luna in care gradinarii se bucura de recoltele pentru care au muncit inca de la inceputul primaverii. Este perioada in care se coc cele mai multe fructe si legume, dar si perioada conservelor. Tot in aceasta luna, poate incepe semanarea culturilor de toamna. Este asadar o luna plina pentru gradinari. Iata care sunt activitatile de gradinarit specifice lunii august.

Lucrari in gradina de legume

In august se incheie recoltatul culturilor de rosii timpurii, a cepei de arpagic si a usturoiului. Tot acum incepe recoltarea radacinoaselor (morcovi, telina etc.), a ardeilor, gogosarilor, vinetelor, rosiilor de vara, castravetilor si dovleceilor. Totodata se continua recoltarea fasolei, cartofilor si a sfeclei. La finalul lunii se recolteaza prazul, ridichile negre, varza si plantele aromatice.

In luna august, se pot planta in gradina semintele pentru ridichi de toamna, dar si seminte pentru rasadurile de salata de toamna. Luna aceasta se pot semana spanac, marar si patrunjel pentru cultura de primavara.

Culegerea fructelor

In luna august incepe recoltarea pepenilor rosii si galbeni, dar si a piersicilor si nectarinelor. Totodata continua recoltarea zmeurei, capsunelor, a murei dar si a caiselor si a prunelor coapte.

Trebuie sa acorzi atentie si vitei-de-vie. In august, frunzele dese ce nu lasa razele soarelui sa ajunga la struguri, trebuiesc rarite. Daca este necesar, se efectueaza legari. Cei care au struguri timpurii, de masa, pot incepe recoltarea acestora dupa jumatatea lunii august.

Gradina de flori

August este si o perioada propice pentru inmultirea florilor prin butasi. Trandafirii, muscata, fuchsia, pelargonium sunt plantele care suporta butasirea in aceasta perioada. Tot acum se poate efectua o tundere ornamentala pentru arbustii decorativi sau gardurile vii.

La finalul lunii se pot planta pentru primavara, bulbii de lacramioare si ghiocei.

Trebuie sa tii cont de faptul ca luna august este ultima luna in care poti "imbogati" solul plantelor cu fertilizator. Acesta le va pregati pentru sezonul rece!

Intretinerea gazonului

Gazonul are si el nevoie de ingrijire in aceasta perioada a anului. Acesta trebuie tuns regulat, iar in perioadele secetoase trebuie udat din abundenta, seara dupa apus, sau dimineata devreme inainte de rasarit.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare