Amenajarea gradinii

#octombrie 2020 #calendarul gradinarului #amenajare gradina #gradina #gradinarit

Calendarul gradinarului – OCTOMBRIE 2020! Ce trebuie sa faci luna aceasta in gradina

Octombrie este luna in care se culeg ultimele roade si se pregateste gradina pentru lunile de iarna. Tot in aceasta luna, gradinarii trebuie sa acorde o importanta deosebita pomilor fructiferi. Iata care sunt activitatile de gradinarit pe care niciun gradinar nu trebuie sa le evite in aceasta luna!

Culege ultimele recolte

In luna octombrie se culeg ultimele recolte. De la recoltele de legume, precum rosii, castraveti, varza si ardei, pana la cele de fructe – mere, pere, gutui, nuci, dovleci etc.

Pregateste gradina pentru lunile de iarna

Chiar daca recoltele s-au terminat, nu trebuie sa lasi gradina in paragina pana anul urmator. Gradina trebuie pregatita pentru iarna.

Indeparteaza plantele uscate din gradina si pe cele care nu mai dau rod. Sapa pamantul si adauga un strat de compost, astfel incat la primavara sa ai un sol roditor, bogat in minerale necesesare plantelor.

Indeparteaza orice buruieni de pe parcelele goale de pamant.  

Ingrijeste si planteaza pomi fructiferi

Solul cald din gradina face ca luna octombrie sa fie o perioada perfecta pentru plantarea puietilor de pomi fructiferi. In aceasta perioada poti planta nuci, aluni, ciresi, visini, piersici si caisi.

Nu uita sa ingrijesti si pomii fructiferi pe care ii ai deja in gradina. Cei care nu mai dau roade trebuie tunsi pentru a indeparta crengile uscate si pe cele afectate de boli. In acest fel vei evita ca bolile care sufera copacul sa nu se extinda.

Ramurile afectate de boli si daunatori trebuie arse pentru ca acestea sa nu se extinda la pomii din jur. 

Tot acum este perioada perfecta pentru a planta arbusti vesnic verzi care sa-ti infrumuseteze gradina in sezonul rece.

Gradina de flori

Aduna seminte de la florile preferate si depoziteaza-le intr-un loc uscat si racoros. Indeparteaza plantele uscate si buruienile.

Daca ai in curte ghivece cu flori exotice, acum este momentul sa le bagi in casa pentru a le feri de inghet. Procedeaza la fel si cu plantele decorative precum muscate, violete etc.

De asemenea, este perioada optima pentru ingrijirea tufelor de trandafiri. La inceputul lunii se vor taia florile si ramurile uscate, iar inainte de a da primul inghet se va tunde tufa pentru a o feri de inghet si de greutatea zapezii.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare