Amenajarea gradinii

#lucrari gradina #lucrari septembrie #taieri arbusti #ingrasamant verde

Calendarul gradinarului pentru luna septembrie. Vezi ce lucrari trebuie sa faci acum!

Nu te baza pe luna septembrie pentru o pauza mai lunga in calendarul tau de lucrari de gradinarit. Vor fi destule lucruri de pus la punct in gradina ta, dar sarcinile promit sa fie placute, iar vremea de afara te va imbia sa petreci cat mai mult timp intre florile si arbustii tai preferati.
 

Udarea tufelor si arbustilor

Este o perioada numai buna pentru a asigura o rezerva de apa tufelor de gard viu si coniferelor din gradina ta. Fara o buna udare a acestor plante risti sa vezi in sezonul rece se vor deshidrata puternic, iar primavara le va gasi cu o multime de ramuri uscate.

Curatarea arborilor

Tot acum ar fi cazul sa indepartezi prin taieri si tunderi atente ramurile uscate ale arborilor si tufelor de flori din gradina ta. Vor avea destul timp sa isi cicatrizeze taieturile pana la primul inghet, iar primavara ii va gasi intr-o forma excelenta. Nu este cazul sa recurgi la taieri drastice, ci doar la o curatare minimala a ramurilor uscate ale pomilor fructiferi si arborilor din gradina.

Aduna plantele uscate

Plantele uscate, fie ele flori sau legume de gradina, vor trebui stranse pentru a pastra solul curat. Nu este cazul sa le arunci. Asaza-le intr-un colt al gradinii dupa ce le-ai ciopartit cu ajutorul unei foarfece de gradina, pentru a avea un strat de compost proaspat in primavara urmatoare.

Muta plantele aromatice

Iti poti salva o parte din plantele aromatice din gradina prin stramutarea lor in ghivece si asezarea intr-un loc cu lumina din bucatarie. Patrunjelul, rozmarinul, busuiocul suporta aceasta mutare si asigura un stoc de condimente verzi si proaspete pe intreaga durata a iernii.

Ingrasa solul

Pe masura ce iti strangi recolta si cureti terenul de plantele uscate, asigura-te ca nu lasi pamantul neingrasat pentru primavara. Nu este nevoie sa imprastii gunoi de grajd sau compost pe terenul ramas liber. O cultura de trifoi rosu sau una de secara de iarna asigura surplusul de ingrasamant verde de care are nevoie solul din gradina ta.

Pregateste solul

In cazul in care in primavara vrei sa plantezi capsuni in gradina nu strica sa pregatesti inca de pe acum solul pe care le vei rasadi. Sapa terenul ales pentru rasadurile de capsuni si curata-l cat mai bine de plantele invazive, smulgandu-le cu tot cu radacina.


Sursa foto: gardenclub.homedepot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare