Amenajarea gradinii

#legume #plante #altoire #butasire #ploaie #gradina #apa de ploaie

Ce facem cand ploua prea mult in gradina

Ploaia este o adevarata binecuvantare pentru plantele din gradina ta. Apa de ploaie nu contine saruri astfel ca este foarte benefica pentru toate plante. Desigur, ca orice lucru, atunci cand este in exces, apa de ploaie dauneaza si poate duce la putrezirea butasilor si radacinilor plantelor. In cazul in care ploua timp de mai multe zile nu este cazul ca gradina ta sa intre in rapaos. Poti sa te ocupi de multe alte activitati. Iata cateva dintre ele:



Ocupa-te de santuri


Pentru ca ploaia sa nu afecteze iremediabil plantele din gradina ta este recomandat sa faci santuri si lucrari pentru directionarea apei de ploaie, mai ales daca stii ca sunt probleme cu baltirea. Este foarte important ca apa sa nu stagneze foarte mult pe teren pentru ca acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor.


Aduna apa de ploaie


In general, apa de ploaie este foarte curata si nu contine saruri minerale astfel ca poate fi folosita pentru udarea ulterioara a plantelor.
Una dintre cele mai eficiente metode pentru colectarea apei de ploaie este prin asezarea butoaielor la gurile de scurgere ale burlanelor. Astfel, poti aduna apa de pe acoperisuri.

Exista rezervoare speciale pentru colectarea apei ce se instaleaza in pamant . Plasate sub nivelul solului, acestea rezervoare sunt foarte durabile si usor de folosit.


Curata ghivecele si uneltele


Profita de vremea ploioasa pentru a pregati si curata ghivecele pe care le vei folosi ulterior in gradina. Poti sa folosesti solutii naturale pentru curatarea lor ca bicarbonatul sau otetul insa este foarte important sa le clatesti foarte bine.

Totodata, poti sa profiti de vremea urata de afara pentru a vopsi si personaliza ghivecele, cutiile si laditele. Gradina ta va capata un aspect mai interesant.

Este foarte important sa curatam regulat uneltele de gradinarit. Majoritatea virusilor si a ciupercilor se transmit de la o planta la alta prin utilizarea necorespunzatoare a uneltelor, acestea nefiind curatate dupa fiecare intrebuintare .


Pliveste straturile


Atunci cand este pamantul umed, buruienile cu radacini puternice vor putea fi scoase mult mai usor din pamant. De aceea, este bine sa profiti de acest lucru si sa te ocupi de eliminarea lor imediat dupa ploaie. Este bine sa incerci nu scuturi foarte mult buruiana respectiva pentru a nu-i imprastia semintele pe pamant. In conditiile unui pamant umed, acestea vor incolti imediat astfel ca in cateva zile vor aparea noi buruieni. Nu uita, ploaia este benefica pentru toate ierburile.


Altoieste


Dupa o ploaie zdravana este cel mai bine sa te ocupi de altoirea unui pom. Apa care a ajuns la radacinile copacului a urcat deja catre ramuri, astfel ca acestea vor avea suficienta seva pentru a se prinde cat mai bine de copacul nealtoit.


Replanteaza butasii


Tot dupa ploaie este bine sa te ocupi de butasirea plantelor, daca in gradina ta exista exemplare care sunt prea dese intr-un singur cuib. Imediat dupa o ploaie, apa circula foarte bine prin tesuturile plantelor, asa ca nu vor avea un soc atunci cand vor fi scoase din pamant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului