Amenajarea gradinii

# lucrari primavara #amenajare gradina #primavara

Ce lucrari de primavara trebuie sa faci in gradina

Primavara e anotimpul in care natura revine la viata si gradina ta va fi din nou verde, iar asta inseamna ca e timpul sa incepi lucrarile necesare ca sa ai un teren ordonat si curat. Orice gradina are nevoie de ingrijiri permanente, iar odata cu sosirea primaverii e necesar sa te organizezi cat mai bine ca sa ii reamenajezi si sa ii cureti intreaga suprafata.

Iata, asadar, cum poti sa iti pregatesti gradina pentru primavara:

Fa curatenie

Primul pas este sa cureti cat mai bine gradina de frunze uscate si alte resturi, plante uscate sau buruieni. Daca urmeaza sa plantezi alte flori sau chiar legume, e necesar ca pamantul sa fie curat si pregatit pentru plantarea rasadurilor si semintelor. Daca ai si o livada cu pomi fructiferi, trebuie sa faci taierile de rodire.

In cazul in care ai si sera, ar fi bine sa faci curatenie nu doar in interior, ci si la exterior. Spala peretii serei pe suprafata de afara cu un dezinfectant sau cu detergent, pentru a inlatura murdaria si praful. Daca aceste suprafete sunt curate, nu doar ca indepartezi posibilii daunatori, ci permiti sa intre mai mult soare, necesar pentru cresterea plantelor.

Repara gardul

Pe timpul iernii gardul se poate deteriora, asa ca e nevoie sa te ocupi si de repararea eventualelor daune sau sa inlocuiesti scandurile stricate. Foloseste un set de scule electrice ca sa iti usurezi treaba si sa nu pierzi o zi intreaga batand cuie sau curatand rugina.

Daca ai gard de lemn, nu uita sa aplici la final si un strat de grund, ca sa protejezi lemnul impotriva mucegaiului si un strat de bait sau lac ingnifug. Pentru gardurile din fier e necesar sa aplici doar un strat vopsea pe baza de ulei, ca protectie impotriva ruginii.

Planteaza rasaduri si butasi

Daca vrei sa iti infrumusetezi gradina cu plante, tine cont de perioada necesara ca sa infloreasca. In luna martie, de exemplu, este perioada potrivita sa plantezi trandafiri, magnolii, azalee sau iasomie, daca vrei sa ai o gradina colorata la vara. Tine cont si de faptul ca solul are nevoie de ingrasaminte si apa din abundenta, cel putin in prima saptamana de la plantare, pentru a se dezvolta.

Tot in aceasta perioada poti sa plantezi si legumele. In martie poti planta patrunjel, salata, ridichi sau spanac, in timp ce in luna aprilie poti planta radacinoase cum ar fi morcovii, pastarnacul si chiar sfecla.

Ingrijeste gazonul

Daca ai plantat gazonul din toamna, acum este momentul sa il ingrijesti corespunzator. Si cum primavara este perioada in care apar buruienile, e important sa le indepartezi periodic, daca vrei sa ai un teren verde in toata perioada sezonului calduros.

Tot de acum e nevoie sa tunzi gazonul o data pe saptamana, deoarece este sezonul de crestere. E recomandat sa tai iarba in directii diferite de fiecare data, pentru ca a imbunatati in timp calitatea gazonului. Tot primavara poti sa insamantezi zonele in care firele sunt mai rare, astfel incat gazonul sa ramana dens si uniform.

Repara instalatiile de irigatie

In timpul iernii, aspersoarele se pot infunda sau, mai rau, se pot strica, asa ca e bine sa le verifici de indata ce vine primavara. Testeaza daca sistemele de irigatii sunt functionale sau daca pierd apa, iar daca nu, trebuie sa le inlocuiesti.

Acum ca ai stabilit lista cu prioritati, nu mai ramane decat sa treci la treaba si sa iti transformi gradina in locul ideal pentru iesiri la aer in serile calduroase. Spor la treaba!

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului