Amenajarea gradinii

#gazon #ingrijire gazon #greseli ingrijire gazon

Cele mai frecvente greseli de ingrijire a gazonului

Gazonul perfect necesita multa ingrijire pentru a arata cat mai bine o mare parte din an, dar nu este necesar sa fii un expert pentru a obtine un gazon reusit. Afla care sunt cele mai frecvente greseli de ingrijire a gazonului si cum le poti evita.

Modul in care tai gazonul este foarte important, insa folosirea corecta a ingrasamantului sau lipsa de control a pH-ului solului din gradina pot fi probleme la fel de mari, care iti impiedica iarba din gazon sa atinga potentialul maxim.

Taierea cu o lama ascutita insuficient

De ascutirea regulata a lamei depinde uneori si sanatatea si aspectul gazonului tau. Taierea cu o lama ascutita este importanta mai ales pentru gazonul proaspat, deoarece o lama tocita smulge direct firele de iarba din pamant, colorand gazonul tau maro.

Aplicarea incorecta a ingrasamintelor

Folosirea excesiva de ingrasamant poate ucide gazonul, lasand gauri inestetice. Daca folosesti prea putin, gazonul se poate ingalbeni in unele zone, dar aceasta problema poate fi remediata cu usurinta, prin adaos de ingrasaminte. Folosirea ingrasamantului toamna este cea mai importanta, dar nici primavara un gazon frumos nu se poate lipsi de ingrasaminte.

Ignorarea pH-ului solului

Pentru un gazon frumos, specialistii recomanda adaosul de var nestins cel putin la 3 ani, deoarece acesta mentine pH-ul necesar dezvoltarii bune a ierbii. Folosirea de ingrasaminte scade pH-ul solului in timp, iar aplicarea de var nestins, mai ales toamna readuce nivelul pH-ului la valori corecte pentru un gazon.

Folosirea de ierbicide toxice impotriva buruienilor

Ierbicidele pot contine numeroase substante toxice si pentru iarba, chiar daca ambalajul promite rezultate bune pentru gazon doar impotriva buruienilor. Eliminarea manuala a buruienilor sau folosirea locala a ierbicidelor este mai eficienta in multe situatii. Ingrasamintele care contin si ierbicide destinate buruienilor incetinesc indesirea gazonului.

Taierea foarte scurta

Taierea prea scurta sau prea lunga a gazonului pot avea efecte la fel de neplacute, insa atunci cand tai gazonul foarte scurt, in ideea ca stimulezi cresterea ierbii prin aerarea radacinilor risti sa provoci probleme de crestere gazonului din gradina ta. Daca tai mai mult de o treime din lungimea firului de iarba gazonul va fi afectat in mod negativ. Pentru a scurta un gazon crescut prea mult, taie doar o treime, lasa iarba sa creasca timp de cateva zile, apoi taie din nou o treime din lungimea firelor de iarba.

Folosirea a mai multe specii de iarba

Amestecurile de seminte pentru gazon pot fi cea mai ieftina solutie, dar atunci cand contin tipuri prea diferite de iarba, aspectul gazonului este afectat. Cultiva si cumpara aceleasi tipuri de iarba pentru a avea un gazon frumos pentru mai multi ani.

Udarea insuficienta

Putine tipuri de sol duc la probleme pentru gazon datorita udatului excesiv. Daca gazonul nu este udat corect si uniform, iarba poate suferi in anumite zone, stricand aspectul peluzei. Verifica cu atentie sistemul de irigatie, uneori acesta poate prezenta defecte ce duc la irigarea inegala a gazonului.

Foto: Totallawncareinc.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului