Amenajarea gradinii

#compost #sfaturi gradinarit #compost gradina #utilizare compost

Compostul nu pare sanatos? Iata cum elimini cele mai comune probleme!

Ai adoptat moda eco-friendly si reciclezi mai toate deseurile biodegradabile produse in casa, transformandu-le in compost pentru gradina ta? Sarcina s-ar putea sa nu fie foarte usoara daca te afli la prima experienta de producere a compostului. Chiar daca ramele isi fac de cap in intreaga gramada de resturi pe care ai asezat-o in cutia de compost, te-ai putea trezi cu un miros care sa iti displaca nespus.

Iata ce ai de facut pentru a rezolva problemele intalnite cel mai des in compozitia compostului pe care il folosesti in gradina!

Asigura circulatia aerului

Dupa ce ai gasit un loc umbrit, usor accesibil si cu drenaj bun pentru amplasarea cutiei de compost in gradina, asigura-te ca aceasta permite aerului si apei sa circule prin gramada de resturi pe care intentionezi sa o transformi in ingrasamant.

Abia acum poti pune in cutie gramezile de resturi din bucatarie si resturi vegetale stranse din gradina.

Sfat: asaza pe sol un strat de 10 cm de resturi vegetale din gradina inainte de a adauga restul deseurilor alimentare. Daca dupa o perioada compostul miroase infiorator, inseamna ca ai o problema. Compostul trebuie sa aiba un miros neutru, natural-organic, astfel ca mirosul respingator pe care il simti in apropierea gramezii de resturi iti arata ca gramada mai trebuie amestecata pentru aerisire. Incearca sa faci aceasta operatiune o data sau de doua ori pe saptamana.

Fereste-l de buruieni

De obicei, procesul de fermentatie care are loc ar trebui sa opreasca cresterea buruienilor pe gramada ta de compost. In cazul in care te trezesti cu ele napadind cu vioiciune intregul morman de resturi, inseamna ca procesul de descompunere trebuie accelerat.

Smulge plantele noi iesite si adauga putina apa, resturi de ziare si carton. Vei vedea ca pot face minuni in acesta privinta. De altfel, resturile de celuloza sunt folosite si in cazul in care vezi ca intreaga gramada de compost se transforma intr-un munte urat mirositor.

Menajeaza chiriasii gramezii

Rascolind in gramada, vei vedea cu uimire ca aceasta se umple pe zi ce trece cu rame sau viermisori, in functie de amestecul folosit la compostare. Este un semn bun, caci ramele si viermii intensifica aerisirea gramezii si descompunerea deseurilor biodegradabile.

In plus, daca partenerul tau este pescar pasionat, te va scuti chiar si de corvoada amestecarii compostului in cautarea unei nade pentru marea captura.

Sursa foto: branstratorfarm.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare