Amenajarea gradinii

#sera #sera gradina #amenajare sera

Cum amenajezi o sera in gradina

Sera este spatiul ideal pentru o dezvoltare rapida a plantelor si legumelor. Daca vrei sa ai o productie proprie bogata, este indicat sa investesti bani intr-o astfel de constructie. Avantajul este ca poti monitoriza singur evolutia plantelor si poti lua cele mai bune decizii in ceea ce le priveste.
 

Motive pentru care este bine sa ai o sera


Sera te poate ajuta sa ai legume si plante sanatoase, mult mai devreme decat daca ai astepta ofertele de pe piata. Daca ai spatiu de amenajare in gradina, poti ridica o sera care sa-ti protejeze culturile de intemperii. Grindina este de multe ori responsabila pentru distrugerea legumelor. O sera ar putea preveni distrugerea plantelor.
 

Cum amenajezi o sera


Este recomandat ca sera sa fie amplasata in cea mai insorita zona din gradina. In partea de sud si sud-est, sera va capta soarele de dimineata si cel de la pranz. Legumele si plantele din sera pot beneficia de un plus de caldura, daca in preajma serei se afla arbori cu frunze cazatoare, precum artarul sau stejarul. Acestia retin o parte din caldura soarelui, in timp ce coniferele o blocheaza.

Amenajarea unei sere se poate face folosind unul dintre peretii unei alte constructii sau separat, ca spatiu de sine statator. Firele electrice si sistemele de irigatie trebuie mentinute la minim, pentru a permite luminii sa patrunda cat mai bine in sera.

Cel mai eficient mod de a dezvolta productia de legume este folosirea unui sol drenabil. Pentru a imbunatati pamantul, poti adauga balegar sau compost inainte de fumigare. Cu doua saptamani inainte de plantarea legumelor, este indicat sa sterilizezi pamantul cu aburi.
 

Cultivarea hidroponica


Odata ce ai ridicat sera, te poti gandi ce cultura vei folosi - cea traditionala sau cea hidroponica. Aceasta din urma necesita o atentie sporita, cunostinte temeinice despre planta si o monitorizare permanenta.
 

Ce poti planta in sera?

In sera poti planta in special legume, dar si florile se preteaza acestui tip de crestere. Rosiile sunt legumele cele mai raspandite in sere, urmate de castraveti, salata verde, ardei si vinete. Dintre plante, poti alege sa cultivi panselute, muscate, begonii sau petunii.


Inainte de a incepe amenajarea unei sere, este indicat sa calculezi spatiul pe care il ai la dispozitie. Apoi, trebuie sa te gandesti la ce model de sera alegi. Pe piata exista mai multe modele si tipuri de sera, in functie de bugetul pe care esti dispus sa-l investesti.
 

Sere moderne


Serele moderne sunt construite din materiale acrilice, precum PVC-ul, dar care in in timp cedeaza. Pentru structura de rezistenta este foarte eficient lemnul. Cel mai bun material pentru acoperirea serei este sticla, insa pretul unei sere din sticla poate fi destul de mare. In timp, poti amortiza costurile serei din sticla, deoarece este foarte rezistenta si se intretine usor.

Cel mai utilizat material pentru acoperirea serei este folia din plastic. Este foarte accesibila ca pret, nu determina aparitia condensului si permite ventilatia spatiului.

Atunci cand decizi sa ridici o sera, tine cont de ventilatie si de incalzire. Specialistii recomanda amplasarea unor gauri de ventilatie laterale, pentru lunile calduroase, si amplasarea unor aparate de incalzit in lunile geroase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului