Amenajarea gradinii

#arbore #crestere arbori #ingrijire arbore #arbore taxus

Cum cresti arborele Taxus

Taxus este un copac de dimensiuni medii, folosit in special ca arbore ornamental in parcuri si gradini. Poti creste aceasta planta pentru umbra si pentru aspect. Coniferul este deosebit de atractiv prin flori, frunze, scoarta si fructe si contribuie la designul gradinii in orice anotimp.

Arborele Taxus este apreciat datorita rezistentei lui la diverse tipuri de sol si temperaturi. Cu toate ca nu necesita ingrijiri speciale, Taxus este un copac care creste lent.


Aspectul arborelui Taxus


Taxus este o planta conifera din familia Taxaceae, originara din Europa, Africa, Asia si Iran. Arborele vesnic verde atinge la maturitate o inaltime de pana la 15 metri si un diametru de pana la 6 metri. Frunzele de tisa sunt lanceolate, de un verde inchis pe partea superioara si mai pale pe partea inferioara.

Coniferul are o crestere lenta si are una dintre cele mai lungi durate de viata printre plantele europene. Planta poate atinge o varsta de 2000 de ani. Cele mai multe parti ale arborelui sunt otravitoare. Pasarile, insa, consuma invelisul carnos al semintelor. Acesta are aspectul unei cupe rosii, deosebit de atractive. Planta infloreste din martie in aprilie. Scoarta arborelui este de culoare rosiatica si se exfoliaza in placi.

Cea mai cunoscuta specie de Taxus este Taxus baccata, arborele tisa.


Ingrijirea arborelui Taxus


Pentru a creste un arbore Taxus, este bine sa alegi un loc in gradina in plin soare, partial insorit sau chiar la umbra. Planta poate fi indreptata spre orice punct cardinal si asezata intr-un loc expus sau adapostit. O alta calitate a acestui copac este faptul ca rezista la poluarea urbana si la ger, poate creste chiar si intr-un sol uscat, dar si intr-unul umed.

Tine cont, insa, ca acest conifer necesita un sol bine drenat. Solul poate fi acid, neutru sau alcalin, argilos sau nisipos. Cu toate acestea, arborele prefera solul calcaros.

Taxus nu necesita o intretinere speciala. De exemplu, nu este obligatorie tunderea copacului, insa ii poti da o forma regulata daca doresti. Exisat specii de Taxus care au forma rotunjita, columnara, piramidala etc.

Inmultirea se face prin seminte, marcotaj, altoire sau prin butasi. Semintele de Taxus se recolteaza la maturitate. Semintele se coc din septembrie in noiembrie. Acestea trebuie curatate de partea carnoasa si se lasa la stratificat un an si jumatate sau se seamana imediat.


Cum folosesti arborele Taxus in gradina

 

Arborele este un copac potrivit pentru gradinile cu sol calcaros si pentru cele in care se doreste crearea unor spatii umbroase naturale. Lemnul de tisa este pretios, din el confectionandu-se mobilier, obiecte de arta etc.

Gratie frunzisului verde si a fructelor rosii care apar in toamna, arborele Taxul este un copac ornamental deosebit de atractiv in orice anotimp. Arborele are flori galbene in primavara, fructe rosii toamna si un frunzis verde in orice anotimp.

Datorita frunzisului des, arborele Taxus poate fi folosit pe post de gard viu. Copacul poate fi plantat solitar sau in grupuri.

Sursa foto: aphotoflora.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului