Amenajarea gradinii

#sol #pamant #gradina

Cum identificam tipul de sol din gradina

Solul pe care il ai in gradina ta este foarte important atunci cand vrei sa plantezi flori, fructe, legume sau diverse plante. In functie de tipul de sol pe care il ai, plantele tale se pot dezvolta foarte bine sau, din contra, ele se pot usca sau vor creste fara sa rodeasca.


Iata cum poti deosebi tipurile de sol din gradina ta si cum iti poti da seama daca acesta este potrivit pentru ceea ce vrei sa plantezi in gradina.


Sol argilos


Solul argilos poate fi recunoscut cu usurinta dupa culoarea sa usor galbena, dar si dupa textura sa care se sfarama rapid atunci cand este luat in mana. Solul argilos are in compozitia sa argila, nisip si namol si retine umezeala, se dreneaza foarte bine si este ideal atunci cand vine vorba de cultivarea legumelor si a fructelor.


Sol lutos


Pamantul lutos se afla in topul celor mai fertile soluri (contine foarte multe elemente nutritive) si poate fi recunoscut cu usurinta dupa faptul ca formeaza bulgari atunci cand se usuca, iar atunci cand este ud se manevreaza destul de usor.


Pamantul lutos mai poate fi recunoscut dupa nuanta sa nisipie, dar si dupa textura sa foarte fina.


Sol nisipos


Solul nisipos
poate fi recunoscut cu usurinta dupa particulele mari de nisip pe care le contine si este un pamant perfect pentru plantele care au nevoie de o drenare buna, insa in lipsa indelungata a apei, plantele pot suferi de deshidratare.


Asadar, in sezonul cald, cand temperaturile sunt foarte ridicate, plantele inradacinate in sol nisipos trebuie sa fie udate mai des, in timp de in sezonul rece, acestea trebuie sa primeasca apa mai rar din cauza faptului ca solul va retine umiditatea.


Sol calcaros


Solul calcaros poate fi deosebit dupa culoarea sa foarte deschisa, dar si dupa cantitatea mare de pietre existenta. Din pacate, solul calcaros este predispus la uscare si dezhidratare, iar daca vrei sa plantezi ceva in el, ar fi bine sa te gandesti la plante sau copaci care nu sufera in lipsa apei.


Problema se agraveaza vara cand temperaturile sunt ridicate, mai ales daca nu exista nimic care sa umbreasca zona respectiva.
 

  •   2011-01-18
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragota

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii