Amenajarea gradinii

#solutii #huse #ingrijire mobilier #ceara de masina #peva

Cum ingrijesti mobila de gradina in sezonul rece

Odata cu venirea iernii, perioada pe care o petrecem in aer liber se micsoreaza drastic, iar gerul de afara nu ne mai permite sa utilizam mobilierul din gradina. In aceste conditii, este cazul sa iei cele mai bune masuri de protectie a scaunelor, meselor si altor elemente de mobilier, astfel incat primavara urmatoare sa le poti folosi in stare excelenta.

Modul in care iti ingrijesti mobila de gradina in sezonul rece iti menajeaza sau, dimpotriva, iti "agreseaza" bugetul primavara urmatoare.

Solutii de curatare a mobilierului

Primul pas pe care trebuie sa-l faci in pregatirea mobilei pentru depozitarea in sezonul rece este curatatul. Umezeala si praful care apar in urma expunerii indelungate in aer liber se accentueaza in sezonul rece, ducand la aparitia ruginei sau a mucegaiului. Mucegaiul se poate dezvolta extrem de rapid, iar netratarea poate lasa urme adanci asupra integritatii mobilierului de gradina.

Piesele confectionate din fier forjat sau din plastic pot fi curatate usor si simplu cu ajutorul unei solutii de apa cu detergent de spalat vase.

Pentru mobilierul din lemn exista in comert produse speciale, ambalate in recipient cu pulverizator. Dupa aplicarea lor, mobila se clateste cu apa si se lasa la uscat.

Daca petele sunt mai greu de inlaturat, este recomandat sa folosesti o solutie de amoniac (o ceasca), otet (jumatate de ceasca), praf de copt (un sfert de ceasca) si apa (3 litri). Solutia va fi si mai eficienta daca se va folosi alaturi de o perie moale. Dupa acest "tratament", urmeaza operatiile de clatire si uscare.

O mare importanta trebuie sa acorzi si pernelor. In timpul iernii, ele trebuie sa fie de asemenea curatate si depozitate intr-un loc lipsit de umiditate. Daca obiectele de mobilier sunt acoperite cu panza sau iuta, se poate folosi o solutie de curatare pe care o poti prepara rapid adaugand o jumatate ceasca de dezinfectant peste trei litri de apa fierbinte. Si de aceasta data se foloseste o perie cu peri moi.

In cazul in care petele de murdarie se incapataneaza sa ramana, iti recomandam solutia formata din jumatate de ceasca de inalbitor si trei litri de apa, cu precizarea ca mai intai se testeaza acest amestec pe o zona mai mica.

Aplicarea stratului protector

Dupa ce te-ai asigurat ca mobila este curata, poti trece la urmatorul pas, ce consta in aplicarea unui strat protector. In acest fel, mobila ta va arata foarte bine la primavara. Piesele din plastic sau aluminiu pot fi acoperite cu un strat subtire de ceara de masina.

Verifica cu atentie mobila cu elemente metalice si, daca exista urme de rugina, curata-le cu ajutorul periei de sarma. La final, aplica un strat protector de silicon.

Chiar daca mobilierul de gradina va fi depozitat in locuri ferite ca magaziile sau garajele, poti sa iei masuri suplimentare de protectie. Poti croi la masina de cusut diferite huse, in functie de forma si dimensiunile mobilierului pe care vrei sa-l acoperi. Husele se pot gasi insa si in magazinele cu articole de gradinarit si in hypermarketuri. In general, cele mai rezistente huse de protectie sunt cele din peva, un material ce se comporta foarte bine la praf, apa, mucegai si inghet.

Sursa foto: sheknows.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului