Amenajarea gradinii

#zambile gradina #ingrijire zambile #zambile

Trucurile despre ingrijirea zambilelor pe care orice gradinar le stie

Mov, alb, galben, roz, albastru, simple sau batute, zambilele sunt nelipsite din gradini. In afara paletei coloristice extinse, zambilele au si un parfum care pur si simplu te ameteste, acesta fiind si motivul pentru care sunt cultivate in cantitati uriase in Franta si folosite in productia de parfumuri. Pentru pasionatii de gradinarit, ele au un mare avantaj: se ingrijesc extrem usor si nu sunt pretentioase!

Chiar daca perioada propice de plantare a zambilelor este toamna tarziu, inainte de inghet cu 3-4 saptamani, florile elegante au nevoie si primavara de cateva trucuri de ingrijire.

In primul rand, primavara devreme, cand rasar frunzele, dar si apoi, dupa ce se ofilesc florile, este bine sa aplici un fertilizator general pentru a mentine bulbii activi. 

Un alt lucru important de care trebuie sa tii contca sa ai cele mai frumoase zambile este sa te asiguri ca pamantul sa nu fie foarte umed, intrucat risti ca bulbii sa putrezeasca.

Nu neglija nci tulpinile!i Pentru ca este foarte posibil ca tulpina sa le fie rupta din cauza vantului puternic, ar fi bine sa legi floarea de tulpini sau tije metalice.

Cum prelugesti perioada de inflorire a zambilelor 

Daca vrei sa prelungesti perioada de inflorire a zambilelor, muta bulbii intr-un loc in care sa nu stea in razele directe ale soarelui, dar asta doar in momentul in care se florile se apropie sa se deschida.

Bulbii laterali formati trebuie indepartati si replantati in alt loc. In scurt timp si acestia vor produse flori.

De aemenea, dupa ce zambila a inflorit, rupe varfurile florilor. Ai in vedere sa inlaturi mereu florile ofilite si, dupa ce trece perioada de inflorire, asteapta ca zambila sa creasca pana i se ofilesc frunzele, pentru ca bulbul sa se dezvolte suficient.

La 1 sau 2 ani, scoate bulbii din pamant si depoziteaza-i in locuri uscate si bine aerisite, inveliti in hartie, pentru a fi replantati in toamna urmatoare.

Sa ai o primavara colorata si parfumata!

Sursa foto: newenglandsnarrowroad.wordpress.com, diynetwork.com, gardenia.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare