Amenajarea gradinii

#pamant #gradina #semanare #pregatire pamant

Cum pregatesti pamantul inainte de semanare

Odata cu primele zile calduroase de primavara, se intra in perioada in care pamantul este pregatit pentru semanare . Calitatea pamantului este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor. De aceea, este important sa stii cum sa-l pregatesti inainte de semanare.


1 Curata stratul de mulci


Primele zile insorite de primavara incalzesc pamantul, astfel incat iti va fi mai usor sa-l lucrezi. Indeparteaza stratul de mulci care nu s-a descompus si pune-l impreuna cu compostul. Dupa ce dai la o parte invelisul sau vegetal, pamantul poate sa scape de umezeala acumulata in perioada de iarna. Pentru a putea semana, este nevoie ca solul sa fie drenat si cald.


2 Netezeste solul

 

In general, stratul de mulci din iarna favorizeaza descompunerea deseurilor organice si impiedica cresterea buruienilor. Cu toate acestea, dupa ce ai indepartat stratul de mulci, solul trebuie curatat de eventualele radacini si buruieni care pot exista. Nu smulge, insa, plantele crescute spontan care te pot ajuta in gradina. Papadiile atrag insectele auxiliare, iar urzicile iti pot fi de folos pentru deseurile organice.


3 Afaneaza solul


Dupa ce pamantul a scapat de umezeala, poate fi lucrat. Nu afana un sol prea umed pentru a nu-l destructura. Acesta ramane compact si este foarte greu de afanat, iar dupa uscare , acesta va deveni dur.

Sapa solul pentru a permite oxigenarea. In locurile in care vei planta legume radacinoase precum morcovii, pamantul trebuie lucrat in adancime. Dupa ce l-ai sapat, niveleaza-l. Afaneaza pamantul fara sa produci bolovani mari, deoarece acestia sunt greu de nivelat.


4 Hraneste pamantul


Odata cu incalzirea solului, apar si primele microorganisme. Este un moment bun pentru a adauga compostul matur deasupra solului, cu cateva saptamani inainte de semanare. Il poti imprastia intr-un strat rar, in gradina.


5 Prevenirea daunatorilor in functie de planta


Exista plante sensibile la daunatori, pe care este bine sa le protejezi de la bun inceput. Prevenirea daunatorilor este un proces mai simplu decat cel al indepartarii acestora odata ce au atacat plantele. Foloseste spray-uri sau produse speciale care previn aparitia mucegaiului la plante. Fasolea este una dintre legumele semanate primavara care pot fi distruse de mucegai.


6 Tine cont de nevoile particulare ale plantelor


Cand pregatesti terenul pentru semanat , tine cont de preferintele fiecarei plante in parte. In cazul cepei, de exemplu, este recomandat ca patul germinativ sa aiba un strat superficial de 5-10 cm pregatit in prealabil. Adauga fertilizatorii in functie de ceea ce plantezi. Pentru semanarea cepei, se fertilizeaza solul cu potasiu si fosfor.


7 Imparte gradina pe zone


Inainte de semanare, fa o impartire a zonelor din gradina in functie de plantele pe care le vei creste. Tine cont de rotatia culturilor, precum si de culturile asociate.

Aerat si fertilizat, pamantul este pregatit pentru a primi noile seminte odata cu primele lucrari realizate in gradina in luna aprilie.

Sursa foto: rustica.fr

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare