Amenajarea gradinii

# lemn gradina #protectie lemn #mobilier lemn gradina #gradina #mobilier gradina

Cum protejezi mobilierul din lemn daca il pui in gradina

Lemnul este un material durabil, insa atunci cand este folosit in spatii deschise, precum gradina, acesta trebuie sa fie tratat cu anumite produse pentru a rezista in fata ploilor frecvente, a umiditatii si altor factori climatici.

Daca alegi sa iti decorezi gradina cu un mobilier din lemn sau daca vrei sa pui in curte un moblier de interior pe care il ai deja acasa, trebuie sa il pregatesti temeinic inainte de a-l expune in aer liber.

Protectorul pentru lemn, primul pas

Primul lucru pe care trebuie sa il aplici este protectorul de lemn, care ajuta ca acesta sa nu fie atacat de ciuperci, insecte si umiditate.

Un protector de lemn ideal trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

  • Nu trebuie să dăuneze mediului
  • Ele trebuie să poată fi aplicate pe toate tipurile de lemn
  • trebuie sa fie de lungă durată, astfel incat să iși mențină acțiunea de protecție pentru o perioadă lungă de timp
  • sa permita aplicarea de lacuri si vopseluri
  • sa fie eficient în protejarea împotriva insectelor și fungilor
  • sa nu lasa mirosuri reziduale

Pe scurt, trebuie să ne asiguram ca protectorul de lemn pe care îl folosim este: Fungicid (împotriva ciupercilor), insecticid (protejează împotriva insectelor); rezistent la apă (respingerea umezelii), pigmentat (caracteristica este că au pigmenți care protejează de acțiunea soarelui).

Daca mobilierul pe care il pui in gradina are straturi de vopsea sau lac, trebuie sa le indepartezi pentru ca protectorii sa isi indeplinesca corect functiile. Ideal este sa aplici protectorul cu ajutorul unei perii, deoarece aceasta penetreaza mai mult rasina si asigura astfel o mai buna protectie a lemnului.

Ce vopsea alegi pentru mobilierul din gradina

Daca intentionezi sa vopsesti mobilierul din gradina, vopseaua pe care trebuie sa o alegi trebuie sa fie una pentru exterior, pentru a o proteja de factorii externi. De asemenea, aceste vopseluri sunt speciale si lasa lemnul sa respire, favorizand evaporarea apei de ploaie si incetinind deteriorarea.

Atunci cand aplici vopseaua alege o zona cu umbra, pentru a impiedica uscarea neuniforma datorata soarelui.

O modalitate mai economică de a proteja lemnul este de a folosi ulei de semințe de in. În general, ar trebui să utilizați ulei fiert, deoarece se usuca mai repede, deși îl poti folosi fara fierbere, nu trebuie decat sa tii cont ca va dura mult mai mult sa se usuce.

Inainte de a aplica uleiul trebuie sa te asiguri ca lemnul este curat, fara praf. Pe lemn trebuie sa fie pusa o cantitate generoasa de ulei. Utilizeaza o carpa curata fara scame si in momentul in care aceasta se umple de prea mult ulei arunc-o. Cu o alta carpa uscata, freaca intreaga suprafata ca si cum l-ai lustrui, pana cand lemnul absoarbe tot uleiul si nu se mai simte la atingere. Lasa-l sa se usuce peste noapte la o temperatura de 21 de grade Celsius. Curata praful si repeta intregul proce de aproximativ 3 sau 4 ori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului