Amenajarea gradinii

#gradina #iarna #sera #sera de flori #conifere #dafin

Cum sa ai gradina verde tot timpul anului

O gradina verde pentru toata perioada anului este visul oricarui pasionat de flori si plante. Petele de culoare si suprafetele verzi iti dau o stare de bine , mai ales daca le vezi si in sezonul rece. Pentru a mentine gradina verde chiar si iarna, ai doua optiuni.


Cea mai simpla varianta este sa contruiesti o sera in care sa muti plantele atunci cand vine inghetul, insa poti opta si pentru plantarea in gradina  a unor arbori vesnic verzi.


Sera


Sera este unica modalitate prin care poti oferi florilor tale preferate conditii excelente indiferent de anotimp. Mai exact, toamna si iarna este singura optiune pe care o ai pentru a tine planele verzi, frumoase, sanatoase, dar si pentru a oferi acestora lumina si temperatura necesare.


Sera este o constructie speciala realizata din sticla, pe stalpi de lemn, otel sau aluminiu, pentru a sustine greutatea zapezii. Este foarte important locul in care este amenajata – sera trebuie sa fie pozitionata intr-un loc in care beneficiaza la maxim de razele soarelui. Totusi, daca este posibil, ar fi bine ca sera sa fie asezata acolo unde soarele bate foarte mult dimineata.


Sera trebuie sa fie prevazuta cu un sistem de ventilatie a aerului pentru a evita incalzirea excesiva si sufocarea plantelor.  Geamurile mobile sau ventilatoarele speciale sunt cele mai bune optiuni.  De asemenea, sistemul de incalzire este absolut necesar pentru mentinerea plantelor frumoase si sanatoase in sezonul rece.


Plante vesnic verzi


Daca nu ai timpul si alte resurse necesare pentru contruirea unei sere, nu iti mai ramane decat sa achizitionezi cateva plante care raman verzi in toata perioada anului. Iata cateva dintre acestea.


Dafinul


Cunoscut si sub denumirea de Laur, Dafinul este un arbore vesnic verde. Chiar daca este originar din zona Mediteraneana si iubeste lumina si caldura, Dafinul suporta temperaturi de pana al -18 grade Celsius.


Iedera


Desi este de obice o planta cataratoare, ea poate fi plantata si utilizata pe post de gard viu . Monteaza un gard de sarma, prin spatiile caruia sa introduci ramurile Iederei, iar in acest fel te vei bucura de un „gard verde” chiar si in timpul sezonului rece.


Iedera se simte foarte bine la orice temperatura, insa ar fi bine ca radacinile acesteia sa fie protejate de inghet.


Merisorul


Un alt arbore vesnic verde este Merisorul, cunoscut si sub numele de Cimisirul. Acesta ajunge la inaltimi de pana la 3 metri si este printre cele mai utilizate plante atunci cand vine vorba despre gardurile vii.


Conifere


Daca ai spatiu suficient, poti opta pentru plantarea unor conifere. Achizitioneaza cativa copacei mici de brad sau pin si planteaza-i in gradina ta. Alege un colt in care este racoare chiar si vara, deoarece coniferele nu suporta foarte bine caldura excesiva si razele puternice ale soarelui.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare