Amenajarea gradinii

#ghiveci #amenajare gradina #ghivece flori

Cum sa alegi ghivecele de gradina

Plantele asezate in ghivece reprezinta varianta cea mai la indemana si accesibila de a avea o , fiind potrivite mai ales pentru spatiile mici, care nu-ti permit multe variante de amenajare. Ghivecele cu flori pot fi plasate si pe etajere, pe mai multe nivele, pe balcoane si terase, chiar pe alei pietonale. Iata cum sa alegi ghivecele de gradina , astfel incat plantele tale sa profite la maxim de conditiile oferite de acestea.



1 Dimensiunea ghiveciului


Daca vrei sa respecti o regula de baza in arta gradinaritului, cu cat este mai mare ghiveciul, cu atat este mai benefic pentru plante. Un mai mare va avea o capacitate mai mare de a retine apa si pamant. De fapt, multe dintre plantele de ghiveci au de suferit din cauza dimensiunii mici a ghiveciului, care nu permite existenta unei cantitati suficiente de pamant, din care planta sa-si extraga toate substantele nutritive.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca este obligatoriu sa cumperi ghivece imense pentru fiecare planta, ci doar sa adaptezi cu atentie ghiveciul la nevoile fiecarei plante. De exemplu, un cactus de mici dimensiuni va avea nevoie de un ghiveci mic.


2 Gaurile pentru scurgerea apei


Aproape orice vas, container, galeata sau cazan poate fi transformat intr-un ghiveci pentru plante, insa trebuie sa respecte cateva conditii esentiale. Cea mai importanta dintre ele este sa aiba o gaura pentru scurgerea apei, la baza. Daca nu are, trebuie sa-i faci o gaura chiar in centrul laturii de baza, cu care sta asezat pe pamant. Pe acolo se va scurge excesul de apa.

In lipsa gaurii de scurgere, radacinile plantei vor putrezi si se vor degrada din cauza retentiei de apa.


3 Aspectul decorativ al ghiveciului


Ghivecele de plante sunt accesibile ca pret. In plus, le poti obtine prin transformarea oricarui recipient care poate fi gaurit si umplut cu pamant. Cu toate acestea, partea estetica nu trebuie neglijata si aici poate interveni priceperea ta. Chiar si o cana de ceramica poate fi transformata intr-un ghiveci minunat, daca o pictezi cu o vopsea rezistenta la apa.

Decoratunile pentru ghivece se gasesc in toate marile magazine cu sectiune dedicata gradinii.


4 Materialul din care e realizat ghiveciul


Materialul ghiveciului este important pentru sanatatea plantei deoarece influenteaza temperatura pamantului. Cand achizitionezi un ghiveci, este recomandat sa nu folosesti material plastic de calitate proasta, deoarece se poate degenera odata cu trecerea timpului. In plus, plasticul devine toxic sub influenta luminii directe a soarelui sau caldurii excesive din timpul verii.

Metalul este un alt material nepotrivit pentru ghiveci deoarece se incalzeste rapid. Temperaturile extreme la care poate ajunge un ghiveci de metal vor dauna radacinilor plantei.

Lemnul este si el presdispus la degradare sub influenta constanta a apei.

Cele mai bune materiale pentru ghivece sunt teracota, ceramica, lutul, cimentul si piatra.


5 Greutatea ghiveciului


Daca vrei sa amenajezi o gradina formata din ghivece de plante, atunci trebuie sa ai grija la aspectul mobilitate. Ghivecele nu trebuie sa fie prea grele, astfel incat sa le poti schimba pozitia dupa soare sau daca doresti reamenajarea gradinii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului