Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii #peisagistica #gradina

Cum sa amenajezi gradina din vecinatatea casei

Locul in care fundatia casei se intalneste cu pamantul este deseori neglijat sau amenajat necorespunzator si in lipsa unor notiuni necesare. Invata cum sa profiti de acea portiune extrem de expusa si vizibila si s-o transformi intr-o zona verde, deosebita, dar fara sa afectezi cumva structura sau peretii casei.

1. Peisagistii recomanda sa ne bazam pe regula simetriei, atunci cand vrem sa amenajam zona din fata casei. De exemplu, daca se afla cateva trepte in fata usii, este bine sa le incadrezi intre plante identice si cu acelasi ritm de crestere. Poti planta arbusti sau gard viu , cate unul in fiecare parte a treptelor, acestea fiind cele mai populare alegeri.

2. Nu sadi plante prea inalte sau copaci in vecinatatea. Aminteste-ti ca este recomandat sa lasi acces direct catre privelistea din fata ferestrei. In schimb, poti alege cateva soiuri de plante care se repeta, pentru un aspect ordonat si natural. Planteaza-le la distanta suficienta unele fata de altele, astfel incat sa nu-si afecteze dezvoltarea.

3. Pentru portiunea din apropierea verandei, alege flori cu aspect asimetric, care cresc in inaltime si se curbeaza, dar isi pastreaza aerul salbatic. Hortensiile se numara printre plantele cu care iti poti intampina oricand musafirii, daca vrei sa le creezi o impresie buna de la inceput.

Azaleele se numara si ele printre florile ideale de plantat langa veranda sau terasa de lemn.

Daca este vorba de un spatiu deschis, cum este cel al verandei sau terasei, il poti infrumuseta agatand cosuri sau ghivece suspendate pe stalpii care sustin veranda.

4. O regula de amenajare a gradinii de langa casa este sa asezi plantele cele mai inalte in spate si cele mai scurte in fata. De aceea, ar fi bine sa mergi la cumparaturi de flori alegandu-le dupa proportii. Limiteaza-te la 2-3 lungimi diferite de flori si planteaza-le in siruri lungi.

5. O alta regula din peisagistica spune ca 50 % din stratul de verdeata de langa casa trebuie sa fie alcatuit din plante verzi pe toata perioada anului. Chiar si asa, o planta potrivita poate fi plasata in locul nepotrivit si atunci efectul dorit nu este obtinut.

Rododendronul este un bun exemplu de floare dorita in vecinatatea casei. Planteaza-l la cel putin un metru departare de casa si orice alte plante pentru a-ti permite sa-l ingrijesti corespunzator.

6. Chiar daca, pe parcurs, ti se pare o zona descoperita, evita sa mai plantezi ceva in portiunea dintre primul strat de plante si casa. De fapt, designerii insista ca distanta de 1 m - 1 m 1/2 de la casa sa ramana mereu libera deoarece imbunatateste vederea din casa spre exterior.

7. O paleta restransa de culori ajuta plantele de langa fundatia casei sa aiba un aspect ordonat si coerent. Prea multe culori vor distrage atentia.

8. O alta idee buna este sa iei in considerare nuanta vopselei de exterior a casei si sa asortezi culorile florilor de langa casa cu ea.

9. Evita plantarea vitei de vie salbatica in apropierea casei sau fundatiei. In cautatrea lor dupa apa, radacinile ei ar putea provoca daune.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului