Amenajarea gradinii

#iasomie #lavanda #regina noptii #flori #albine #pesticide #muscate

Cum sa atragi albinele

Polenizarea florilor din gradina ta este importanta atunci cand nu vrei sa cumperi in fiecare an plante noi, iar albinele sunt cu adevarat o insecta benefica. Afla cum sa atragi albinele in gradina ta.



Daca vrei sa plantele din gradina ta sa se reproduca si sa-ti ofere seminte pentru anul urmator, polenizarea lor de catre albine este un pas absolut necesar. Dintre toate insectele care realizeaza polenizarea, albinele sunt cele mai eficiente, astfel ca trebuie sa apreciezi prezenta lor in gradina ta.

Cand iti viziteaza plantele, albinele cauta doua lucruri: nectar, sursa importanta de energie, si polen, sursa de proteine si grasimi, pe care il poarta de la floare la floare ajutand procesul de reproducere.


Pregatirea gradinii pentru albine


Daca vrei ca gradina ta sa fie pregatita pentru sosirea albinelor, tine cont de faptul ca aceste insecte benefice prefera florile plantate in zone luminoase, dar ferite de vant puternic.

Pesticidele pot ucide toate insectele care ar realiza in mod normal polenizarea plantelor tale. Foloseste-le cu precautie si doar atunci cand ai epuizat celelalte cai de a scapa de insectele daunatoare.

Albinele diferentiaza bine culorile, iar unele dintre ele le atrag puternic. Daca vrei sa iti viziteze gradina, asigura-te ca ai pentru ele flori albastre, purpurii, violete, albe si galbene.

Planteaza florile in grupuri, deoarece zonele in care cresc plante din aceeasi specie atrag mai bine insectele care realizeaza polenizarea. Daca ai la dispozitie spatiul necesar in gradina ta, asigura-te ca grupurile de plante au un diametru mai mare de 1,2 metri.

Florile cu forme diferite atrag specii diferite de albine si alte insecte care realizeaza polenizarea, astfel ca trebuie sa tii cont si de diversitatea formei florilor din gradina ta cand vrei sa atragi albine.

Cea mai sigura cale de a asigura traficul benefic al albinelor in toata perioada calda este amestecul de plante care infloresc in momente diferite, din primavara pana in toamna.


Plante care atrag albinele


Plantele locale atrag cel mai mult albinele, care nu vor fi prea interesate sa polenizeze specii exotice. Pentru a asigura atractia albinelor, trebuie sa tii cont de culoarea si parfumul florilor.

O gradina cu flori salbatice va atrage albinele la fel de mult ca una cu specii care au nevoie de mai multa ingrijire, daca tii cont de sfaturile de mai sus.


Flori colorate


Florile roz si purpurii (petunii, gura leului, begonii, gerbera, azalee) sunt printre preferatele albinelor, la fel ca si cele galbene (crizanteme, floarea soarelui, gura leului, carciumareasa).

Pentru flori violet trebuie sa plantezi salvie, verbena, lavanda, zorele, regina noptii , in timp ce gerbera, emilia si dimorfoteca vor oferi flori portocalii, atragatoare pentru albine.


Flori parfumate


Cele mai parfumate flori care iti pot inmiresma gradina atragand in acelasi timp albinele si fluturii sunt lavanda, iasomia, muscatele, regina noptii, lacramioarele, zambilele, freziile si narcisele.

Asigura-te de diversitatea plantelor din gradina si de asigurarea conditiilor bune pentru albine, daca vrei ca plantele tale sa fie polenizate eficient si sa se inmulteasca fara prea mult efort din partea ta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare