Amenajarea gradinii

#frunze toamna gradina #compost frunze #compost

Cum sa faci compost cu ajutorul frunzelor de toamna

Frunzele cazute reprezinta o adevarata problema pentru multi gradinari. De ce sa nu transformi aceasta materie prima, data de natura, in compost. Iata cum poti crea compos din frunzele uscate ale copacilor.

Pregateste locul pentru crearea compostului

Locul in care urmeaza sa faci compostul trebuie sa fie bine aerisit si sa se afle relativ departe de casa, astfel incat mirosul sa nu te deranjeze. Poti construi un recipient din scanduri sau sarma, care sa permita aerisirea. De asemenea, este indicat ca locul ales pentru compost sa fie cat mai departe de copaci, deoarece frunzele vor mucegai si vor ataca scoarta copacului, care va muri in scurt timp.

Cum realizezi compostul

Pentru a obtine un compost de calitate este important sa mentii echilibrul intre materiile din carbon si nitrogen. Astfel, compostul trebuie sa fie alcatuit din doua treimi de materii bogate in carbon (materii de culoare maro) si o treime materii bogate in azot (materii de culoare verde). Materiile bogate in carbon permit aerisirea, stimuleaza procesul de compostare, ajuta la indepartarea mirosurilor neplacute si favorizeaza obtinerea unui compost usor si pufos.

Tine cont ca aceste materii trebuie adaugate in strauturi, astfel incat sa permiti amestecarea lor. In caz contrat procesul de compostare va fi incetinit.

Sfaturi utile:

In lunile timpul iernii sau in perioadele ploiase este recomandat sa acoperi compostul cu o panza impermeabila, pentru a-l proteja de excesul de apa.

Ramele stimuleaza procesul de compostare si iubesc mediul umed de sub frunze. Pentru a incuraja dezvoltarea ramelor, pastreaza in permanenta frunzele umede.

Sursa foto: offthegridnews.com

  •   2016-09-19
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii