Amenajarea gradinii

#rosii #seminte de rosii #colectare seminte #pastrare seminte

Cum sa pastrezi ani la randul semintele de rosii

Semintele de rosii, mai ales cele din soiuri foarte bune, au devenit foarte valoroase intr-o era a legumelor crescute artificial si lipsite de gust. Invata sa pastrezi in mod corect semintele tomatelor si vei avea numai de castigat pe termen lung!

Ce poate fi mai satisfacator, decat sa poti privi cu ostilitate rosiile din supermarket si sa spui "imi cresc propriile rosii gustoase acasa". Daca ai grija sa le pastrezi in mod corespunzator, semintele de rosii rezista intre 4 si 6 ani in conditii de racoare si umiditate scazuta. Iata, pe pasi, cum poti realiza acest lucru!


1. Manevrarea rosiilor coapte

Ia cateva rosii foarte coapte, stoarce-le bine de apa si lasa-le pulpa intr-un recipient cateva zile la rand, astfel incat sa ajunga sa fermenteze. Grabeste procesul prin expunere la temperaturi ridicate, care ajuta la fermentatie.


2. Separarea semintelor de pulpa

Dupa ce observi ca pulpa rosiilor a fermentat suficient, este momentul sa o expui jetului de la robinet, pentru separarea semintelor mature. Apa va clati foarte bine semintele, dizolvand pulpa si ajutandu-te sa alegi cu usurinta partile care te intereseaza.


3. Selectia semintelor

Nu toate semintele colectate din pulpa rosiilor mature sunt si bune de pastrat. Selecteaza cu atentie semintele sanatoase de cele bolnave. Cum iti dai seama ce sa pastrezi si ce nu?

Semintele sanatoase sunt mai dense si tind sa se scufunde in apa, pe cand cele neviabile plutesc la suprafata.


4. Ultima triere

Pune semintele selectionate intr-o sita foarte deasa si mai clateste-le o data, pentru trierea finala a specimenelor viabile. Lasa-le la scurs.


5. Pregatirea pentru uscare

Dupa ce s-au scurs foarte bine, semintele au nevoie sa fie uscate in conditii propice. Intinde-le intr-un strat subtire si uniform pe o hartie curata, un platou sau o farfurie intinsa. Lasa-le sa se usuce intr-o zona bine ventilata, la umbra si temperatura moderata.


6. Depozitarea semintelor uscate

Ultimul pas este sa depozitezi semintele uscate si numai bune de pastrat ani la randul, in recipiente cu inchidere etans (pungi sau cutii), puse in camara. Nu uita sa etichetezi recipientele de pastrare, astfel incat sa stii in fiecare an unde gasesti pretioasele seminte ale rosiilor pe care le adori.

Sursa foto: gardening.about.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare