Amenajarea gradinii

#plante #sol #plante primavara #pregatire sol

Cum sa pregatesti solul pentru plantele de primavara

O gradina frumoasa si bogata inseamna mult mai mult decat cultivarea semintelor si udarea lor frecventa. Foarte important este si solul, modul in care il pregatesti pentru plantare si ingrasamintele pe care le folosesti, care sa ii ofere nutrienti esentiali. Cand si cum sa pregatesti solul sunt pasi importanti care vor asigura plantelor tale mediul de dezvoltare perfect!


Cand sa pregatesti solul

Momentul in care incepi pregatirea solului pentru plantarea de primavara este la fel de important precum modul in care o faci. Daca incepi prea devreme, solul va fi prea umed, iar culturile tale vor fi compromise. Daca astepti prea mult, solul nu va mai putea sa absoarba nutrientii de care are nevoie pentru ca plantele sa se dezvolte frumos.

Ideal, solul trebuie sa fie suficient de uscat pentru a permite plantelor sa creasca fara probleme. Atunci cand solul este prea umed, plantele nu vor creste, iar radacinile vor putrezi.

Pentru a testa daca solul este pregatit pentru plantare, formeaza un bulgare din pamantul din gradina si apoi preseaza cu degetele. Daca bulgarele se sparge usor, inseamna ca este suficient de uscat pentru a fi pregatit pentru plantare. In schimb, daca bulgarele se sparge in bucati mari, compacte, solul este inca prea umed.


Cum sa pregatesti solul

Pentru inceput, trebuie sa te asiguri ca solul din gradina este bine curatat de mizeriile acumulate pe timpul iernii. Este bine sa indepartezi toate materialele organice si sa smulgi toate buruienile care au inceput sa creasca.

In acest fel vei elimina si insectele, ciupercile si bolile care s-au dezvoltat si imprastiat in timpul sezonului rece. Apoi este foarte important sa incepi sa sapi intreaga gradina. Pe masura ce inaintezi, este indicat sa indepartezi si pietrele si mizeriile pe care le gasesti, ce ies la suprafata.

Dupa ce ai sapat gradina, aplica pe sol un strat de cinci centimetri de compost organic. Acest compost va imbunatati drenajul solului, nivelul de nutrienti si retentia de umezeala. Foloseste iarba, rumegus si turba pentru aceasta etapa.

Dupa cateva zile de la aplicarea compostului, este indicat sa fertilizezi pamantul cu ingrasaminte care sa ofere solului nutrientii de care are nevoie.

La inceputul primavarii, niveleaza tot pamantul din gradina si formeaza randurile pe care vei cultiva plantele. Intre randuri este bine sa lasi si o distanta de cativa centimetri.

Sursa foto: southsidegardencentre.co.nz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului