Chiar si cei mai iscusiti gradinari intampina uneori probleme cu gazonul, pete inestetice in care iarba creste mai putin sau deloc. Afla cum sa repari aceste gauri din gazon .


Un gazon frumos si uniform are nevoie de timp si efort pentru intretinere. Daca intampini probleme cu gauri in gazonul tau, va trebui sa le acorzi atentia necesara pentru a reveni la un gazon perfect.

Ai nevoie de doar 20 de minute pentru replantare si de putina atentie acordata zonei refacute pana la primul sau al doilea tuns al gazonului.

Daca gaura s-a format in urma contaminarii solului cu substante chimice toxice sau in urma depozitarii de moloz, va trebui sa cureti foarte bine zona si chiar sa inlocuiesti un strat de cativa centimentri de sol pentru a planta cu succes gazon in zona afectata.

Sfatul expertului:

"Covorul vegetal al gazonului are o durata de utilizare limitata in timp. Aceasta depinde de conditiile de infiintare, caracteristicile speciilor, modul de folosire si intretinere.

Refacerea acestor goluri din peluza ( datorate inghetului, bolilor, stagnarii apei sau a altor cauze ) este considerata si tratata ca o lucrare de intretinere.

Reinsamantarea are putine sanse de reusita daca nu se inlatura cauza care a provocat aparitia golurilor. Masura principala aplicata la regenerarea unui gazon este inlaturarea cauzelor care au dus la degradarea lui."  (Ing. Bogdan Rosulescu)


Pregateste solul


Grebleaza bine zona si inlatura orice resturi de iarba uscata pentru a pregati solul de plantare. Sapa bine solul cu o grebla cu dinti tari pentru a te asigura ca acesta va fi oxigenat pentru iarba pe care vrei sa o plantezi.

Adauga un strat de 5 cm de compost si incorporeaza-l in sol cu ajutorul greblei. Intoarce apoi grebla si foloseste-o pentru a nivela zona dar si pentru a imprastia din compost in zonele invecinate, unde iarba creste bine in gazonul tau.


Planteaza semintele


Imprastie semintele cu generozitate, astfel incat sa acopere toata zona fara iarba. Pentru a da cele mai multe sanse de regenerare gazonului tau, trebuie sa gaura sa fie acoperita complet, insa nu trebuie sa pui atat de multe seminte incat sa se aseze unele peste altele.

Adauga un ingrasamant, eventual unul special anti-buruieni. Daca preferi sa ocolesti ingrasamantul sintetic, foloseste din belsug compost sau ingrasamant organic si urmareste dezvoltarea ierbii, pentru a elimina cat mai repede buruienile manual.


Ingrijeste semintele


Dupa ce ai adaugat corect semintele si ingrasamantul, grebleaza usor pamantul, introducand dintii greblei in sol maxim 1,25 cm. Executa acesta operatiune cu atentie, pentru a nu indeparta semintele din zona dorita.

Pentru a asigura contactul semintelor cu solul, calca cu talpa zona plantata de cateva ori pana cand se taseaza bine.

Pentru irigatie, semintele au nevoie de umezeala continua pana cand gazonul rasare. Acest lucru poate dura pana la o luna, in functie de soiul de iarba ales si de conditiile meteorologice.

Asigura-te ca solul ramane umed de-a lungul intregii zile si nu uda cu jet puternic de apa pentru a nu le indeparta din zona pe care vrei sa o repari.

Tine cont de conditiile meteorologice inainte sa alegi momentul pentru reconditonarea gaurilor din gazon. Daca faci aceasta operatiune inainte de o perioada mai lunga de seceta, risti ca efortul tau sa fie in zadar.

In cazul in care vremea se schimba si soarele este foarte puternic, poti sa acoperi zona in care ai plantat gazonul cu o panza de sac, care va asigura umbra semintelor germinate si le va ajuta sa nu se usuce.

Daca ai urmat toate instructiunile, gazonul tau ar trebui sa fie ca nou dupa primul sau al doilea tuns, cand nu se va mai putea distinge cu usurinta iarba proaspat plantata.
 

  •   2011-08-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Gabriel Branea

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii