Gratarul de gradina este o optiune excelenta atunci cand dispui de spatiu si iti place sa-ti gatesti singur preparatele in aer liber. In plus, daca este bine realizata, o astfel de constructie ii confera spatiului tau verde un plus de eleganta. Alege sa gatesti in natura, chiar la tine acasa si construieste-ti un gratar pentru gradina.
Concepe un plan
Gandeste-te la ce scop il folosesti, numai la prajit sau si la gatit, precum un cuptor traditional? Vei face numai peste si fripturi sau ai de gand sa coci paine sau pizza? Realizeaza un plan, pune pe hartie dimensiunile si forma viitorului gratar. Ai nevoie de caramizi pline, realizate manual pentru exterior, in timp ce la interior vei opta pentru caramizi de samota. In plus ai nevoie de nisip, ciment si de suporturi de fier pentru rama.
Construieste-l
Sapa o groapa adanca in jur de 10 centimetri si toarna un strat de mortar. Lasa la uscat 24 de ore, apoi asaza caramizile. Niveleaza si acopera din nou cu mortar. Este mai bine sa tii langa tine un burete ud pentru a sterge acum excesul de material, caci dupa ce se va usca, va fi mult mai greu.
Daca optezi pentru o structura cu bolta in forma de semicerc, atunci ai nevoie de scanduri pentru a face cofraje. Verifica in permanenta daca forma este dreapta cu ajutorul unui boloboc. La construirea boltii, caramizile trebuie sustinute cu ajutorul cofrajelor realizate din plase metalice, lemne sau alte caramizi. Nu uita, la interior trebuie sa folosesti caramizi de samota!
Inalta un cos
Atunci cand alegi un gratar din caramida, cosul este un element foarte important. Acesta trebuie sa fie destul de larg si destul de inalt pentru a permite circularea aerului in interior si degajarea fumului emanat de fripturile prajite.
Specialistii recomanda o inaltime de cel putin 1 metru daca nu doresti ca fumul sa se reverse spre tine atunci cand prepari carnea.
Finiseaza-l
La sfarsit, adauga-i gratarului tau un plus de originalitate si finiseaza-l cu un glet alb pe la rosturi pentru un efect spectaculos. Sterge excesul de mortar cu un burete imbibat cu apa. Acum nu mai ramane decat sa iti testezi priceperea de bucatar!
Sursa foto: homerevo.com