Amenajarea gradinii

#dovleci #tartacute #decoratiuni toamna

Cum sa usuci tartacutele, decoratiuni de toamna

Tartacutele pot fi folosite in decoratiunile interioare sau pe post de casuta pentru pasari in gradina. Afla cum sa usuci tartacutele corect, daca vrei sa te bucuri de formele si culorile lor tomnatice.

 


Inrudite cu dovleceii, tartacutele fac parte din familia Curcubitacee, genul Curcubita si sunt originare din Mexic. Culorile tartacutelor variaza de la verde pana la alb si galben, cu diferite modele, iar aspectul lor poate fi neted sau noduros.

Tartacutele folosite cel mai des pentru aspectul lor sunt Oviformis (cu fructe ovoidale), Citrulina (cu fructe ovoid-eliptice), Piriformisul (cu fructe sub forma de para), Curcubita maxima sau dovleacul turcesc (cu forma de turban) si tigva. In afara de intrebuintarea decorativa de toamna, florile de culoare alba sau galbena si tulpinile lungi cu carcei pot oferi un aspect placut gradinii tale in lunile de vara.


Recoltarea tartacutelor


Pentru a usca cu succes tartacutele, trebuie sa le culegi atunci cand sunt perfect coapte . Momentul cel mai prielnic pentru recoltare poate fi recunoscut dupa aspectul pedunculului tartacutelor. Cand acestea se usuca si capata o culoare maro, tartacutele pot fi recoltate.

Taie tartacutele lasand atasat de fruct cel putin 5-10 cm din peduncul. Numai tarcacutele cu coaja intacta pot fi folosite pentru uscare . Cele rupte sau lovite nu vor rezista procesului.

Recolteaza tartacutele inainte de primul inghet. Chiar daca unele fructe nu s-au maturizat complet, inghetul le va distruge. Temperaturile foarte scazute modifica si culoarea cojii tartacutelor mai mari si le impiedica sa fie apoi uscate corect si complet.


Uscarea tartacutelor


Daca te-ai hotarat sa usuci tartacutele in scop decorativ, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, deoarece procesul poate dura pana la cateva luni. Tartacutele mari pot necesita o durata de timp dubla pentru uscare fata de cele mici. Tine cont de faptul ca unele fructe nu vor rezista procesului si este bine sa pui cat mai multe la uscat.

Spala tartacutele cu apa cu sapun si lasa-le sa se usuce. Pentru a te asigura ca suprafata fructelor s-a uscat complet, le poti sterge cu alcool.

Exteriorul tartacutei ar trebui sa se usuce in aproximativ o saptamana, daca ai pastrat-o intr-o zona bine aerisita si ferita de lumina directa a soarelui. Odata cu uscarea exteriorului, culoarea tartacutei se poate modifica.

Pentru uscarea interiorului tartacutelor, acestea trebuie pastrate intr-o zona intunecata, dar cu circulatie buna a aerului. Fructele trebuie sa fie separate unul de altul la uscare, daca doua tartacute se ating, riscul de a se strica sau de a mucegai creste.

Verifica tartacutele cel putin o data la doua zile si arunca-le pe cele care incep sa se descompuna. Daca sunt afectate de mucegai, tartacutele pot fi sterse cu o carpa uscata sau inmuiata in inalbitor. Intoarce tartacutele o data la doua saptamani, pentru a te asigura ca se usuca complet, pe fiecare parte.

Cand au devenit usoare si lemnoase si atunci cand le misti auzi semintele inauntrul lor, tartacutele sunt complet uscate. Le poti sculpta, picta sau chiar slefui cu un smirghel fin pentru a obtine aspectul dorit.


Sursa foto: Mrsbizzybsayshello.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare