Amenajarea gradinii

#gradina #ingrijire gradina #umiditate gradina

Efectele ploilor abundente asupra gradinii

Daca plantele din gradina nu pot supravietui fara apa, excesul acesteia poate fi la fel de daunator. O primavara ori o vara presarata cu ploi abundente poate avea efecte devastatoare asupra culturilor tale, prin urmare, iata cum iti poti proteja plantele din gradina, dar si care sunt efectele umiditatii in exces de care trebuie sa le feresti!

In verile caniculare, zilele consecutive cu ploi abundente au un impact pozitiv asupra plantelor din gradina, slabite din cauza temperaturilor foarte ridicate, a umiditatii scazute si a uscaciunii aerului. In restul anului, cand temperaturile nu ating valori excesiv de mari, precipitatiile prea abundente pot determina o serie de consecinte neplacute la nivelul culturilor din gradina, fenomen care se va constitui intr-o recolta slaba.

Efecte comune ale ploilor abundente

Excesul de umezeala, in special daca este corelat umiditatii ridicate si temperaturilor scazute, creeaza mediul propice dezvoltarii anumitor boli la nivelul plantelor. In anumite situatii, pentru a evita ca boala sa se raspandeasca, nu iti va mai ramane decat sa indepartezi plantele afectate.

Printre cele mai intalnite boli, care apar ca rezultat al excesului de umezeala, se numara:
 

  • Mana tomatelor si a cartofului. Cauzata de o ciuperca, Phytophthora infestans, boala afecteaza rosiile si cartofii. Initial, vei remarca aparitia unor pete maronii pe suprafata frunzelor. Acestea vor fi acoperite cu un strat albicios, semnul infestarii cu Phytophthora infestans. Pe masura ce boala progreseaza, frunzele se vor usca. Phytophthora infestans poate afecta si fructele, ducand la compromiterea recoltei.
  • Putregaiul cenusiu. Boala afecteaza fructele, legumele, cat si plantele ornamentale si apare in urma unor perioade lungi cu temperaturi mai scazute decat normalul perioadei si cu o umiditate ridicata. Putregaiul cenusiu afecteaza, printre altele, strugurii.
  • Mucegaiul pulverulent. Boala este determinata de o ciuperca si afecteaza, cu precadere, florile. Se manifesta prin aparitia unor pete albe, prafoase, la nivelul frunzelor, tulpinilor si a mugurilor.

 

Cum iti protejezi gradina de efectele ploilor abundente

Daca ploile abundente ti-au afectat deja culturile de plante din gradina, poti ameliora situatia sapand cateva santuri de scurgere in preajma randurilor. Poti directiona cursul apei cu ajutorul unor pietre mai mari.

Pentru a proteja plantele de umiditatea suplimentara, infige in pamant cativa pari, la o adancime de cativa cm, in asa fel incat sa poti acoperi o suprafata cat mai mare a culturilor tale cu o folie mare de plastic.

Cum este mai bine sa previi decat sa tratezi, sezonul urmator iti poti proteja din timp plantele de ploile abundente. Printre altele, ai putea sa adaugi un strat de mulci la baza plantelor care va ajuta la aerisirea solului si va imbunatati drenajul apei.

O alta sugestie utila ar putea fi plasarea plantelor la un nivel mai ridicat fata de restul gradinii, pentru a evita acumularea apei, permitand scurgerea acesteia. Metoda nu poate fi aplicata in cazul tuturor plantelor din gradina, dar te va ajuta sa protejezi o parte dintre flori si chiar si legume.

Nu in ultimul rand, aplica fungicide din timp, pentru a preveni aparitia unor boli ca mucegaiul pulverulent sau mana.

Foto : tomatocasual.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului