Amenajarea gradinii

#ierburi aromatice #amenajare gradina #ingrijirea gradinii

Gradina cu ierburi aromatice: reguli de ingrijire

O gradina cu ierburi aromatice este binevenita oricand in preajma casei. Adesea usor de ingrijit, o astfel de gradina iti poate oferi ierburi aromatice proaspete pentru mancaruri, dar si remedii rapide la cele mai comune probleme de sanatate. Descopera, in continuare, secretele ingrijirii unei gradini cu ierburi aromatice!

1. Gradina cu ierburi aromatice: udarea plantelor

Indiferent care sunt ierburile aromatice pe care planuiesti sa le cultivi in jurul casei, retine ca o regula de baza este udarea regulata a plantelor. Ierburile aromatice pot fi cultivate direct in sol sau in ghivece si amplasate in diferite zone ale gradinii, astfel incat sa le fie asigurat necesarul de umiditate si lumina.

Pe timp de canicula, nu uita sa uzi ierburile aromatice de doua ori pe zi, dimineata si seara, contracarand, astfel, fenomenul de evaporare excesiva, specific perioadelor de arsita.

2. Gradina cu ierburi aromatice: plivitul

O alta regula importanta a ingrijirii unei gradini cu ierburi aromatice se refera la plivitul plantelor. Astfel, desi nu tocmai placut, plivitul este recomandat periodic, astfel incat buruienile sa nu ajunga sa acapareze substantele nutritive din sol, destinate ierburilor aromatice, nici sa le pericliteze dezvoltarea corespunzatoare. Retine ca o multitudine de buruieni va absorbi si umiditatea vitala pentru ierburi, atragand, in tot acest timp, si mai multe insecte, adesea daunatoare.

O vizita o data pe saptamana in gradina cu ierburi aromatice, pentru a verifica si smulge eventualele buruieni dezvoltate, ar trebui sa fie indeajuns.

3. Gradina cu ierburi aromatice: fertilizarea

De regula, ierburile aromatice se descurca si in absenta ingrasamantului, cu conditia sa fie plantate intr-un sol hranitor. Insa, pentru a te asigura ca se dezvolta optim, le poti oferi fertilizant o data sau de doua ori pe durata perioadei de crestere. Un ingrasamant lichid ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru ca ierburile aromatice sa se dezvolte armonios.

4. Gradina cu ierburi aromatice: taierea plantelor

Circa o data pe luna, va fi nevoie sa realizezi cateva ajustari in gradina cu ierburi aromatice. Mai precis, pentru a spori efectul estetic al acesteia, dar si pentru a-ti ajuta plantele sa creasca viguros, se recomanda taierea partilor ofilite sau moarte ale ierburilor aromatice, dar si a florilor.

Daca iti doresti ca ierburile aromatice sa isi imprastie semintele si, astfel, sa se raspandeasca, nu ezita sa pastrezi cateva flori. In acest fel, te asiguri ca plantele iti vor impanzi gradina si anul urmator.

5. Gradina cu ierburi aromatice: recoltarea plantelor

La finalul sezonului de dezvoltare, pe masura ce anotimpul rece se apropie, o parte dintre ierburile aromatice vor trebui mutate in interiorul casei. In cazul plantelor ramase, recolteaza tulpinile si frunzele acestora, asigurandu-te ca lasi cativa centimetri in sol, pentru ca ierburile aromatice perene sa se poata dezvolta si anul urmator. Tulpinile si frunzele adunate vor putea fi, apoi, depozitate pentru a putea fi folosite intreaga iarna.

Foto: chrysalisherbs.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare