Amenajarea gradinii

#legume #gradina #gradina de legume #spatiu gradina

Gradina de legume si spatiul necesar

Gradina de legume poate sa se intinda pe cea mai mare parte a suprafetei curtii sau sa aiba un spatiu egal cu cel al gradinii de flori si pentru recreere. Factorii care te ajuta sa stabilesti cati metri patrati aloci pentru gradina de legume tin de nevoile tale personale: vrei sa ai legume proaspete sau cantitati mai mari, pentru conserve, cati membri ai familiei consuma legumele cultivate, cum se dezvolta fiecare leguma etc.

Iata cum poti sa stabilesti spatiul necesar pentru gradina ta de legume:


Gradina de legume in functie de membrii familiei


Ia in calcul cati membri ai familiei vor consuma legumele pe care le produci. Intr-un calcul mediu, se considera o familie de patru persoane. Cu toate acestea, fiecare caz este unic si fiecare familie poate avea nevoi speciale.


Gradina de legume in functie de sezon


Gandeste-te daca te intereseaza mai mult sa ai plante pentru sezonul in curs sau daca vrei o gradina de legume in care sa-ti faci planuri din primavara pentru toamna. In functie de aceste planuri, se va modifica si spatiul necesar. O gradina de legume si zarzavat de mici dimensiuni este una in care beneficiarul doreste sa aiba in permanenta alimente proaspete. Daca mare parte a recoltei va fi folosita pentru diverse conserve, este cazul sa aloci un spatiu mai generos.


Gradina de legume in functie de curtea respectiva


Tine cont de dimensiunile curtii pe care o poti transforma in gradina si de designul ales. Gandeste-te daca rasadurile vor avea spatiu mare intre ele sau vor fi mai apropiate. Este nevoie de loc de acces la fiecare rasad in parte, pentru ingrijiri. Daca folosesti un design special, acesta poate fi, de exemplu, o gradina in forma de pizza. Este un design atractiv chiar si pentru cei mici, care pot fi initiati in gradinarit.

Nu uita de punctele cardinale si de orientarea gradinii in functie de acestea, in asa fel incat plantele si legumele tale sa beneficieze de cele mai bune conditii. In restul curtii se poate sa-ti amenajezi o terasa, o gradina cu flori, un garaj sau un spatiu dedicat altor lucruri. Exista, apoi, elemente care exista deja in acest loc si care nu pot fi indepartate: un copac, o fantana, gardul vecinilor etc. Masuratorile trebuie facute tinand cont de toti acesti factori.


Tipuri de plante in gradina de legume


Ia in consideratie tipurile de legume pe care le vei cultiva, pe cele care iti plac mai mult si le vrei in cantitati mai mari, pe cele care au nevoie de mai mult spatiu pentru crestere etc. In primul caz, poate fi vorba despre rosii, in al doilea caz, pot fi pepenii. Tine cont ca unele legume si verdeturi precum morcovii, ridichile sau salata verde se pot planta succesiv, o data la 2-3 saptamani. Alte legume si zarzavaturi sunt prezente in gradina pe toata durata anului, cum se intampla cu sparanghelul.

Odata cu trecerea timpului, vei vedea care sunt legumele care se dezvolta cel mai bine si cele cu o recolta mai slaba. In functie de rezultate, s-ar putea sa modifici spatiul alocat pentru fiecare dintre ele.

Sursa foto: organicgardening.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului