Noiembrie este luna in care se termina treburile in gradina. Trebuie doar sa faci ultimele retusuri, apoi te poti odihni pana la venirea primaverii. Iata ce trebuie sa faci in gradina in luna noiembrie.

Culege ultimele culturi de legume si fructe

In luna noiembrie, inainte de venirea primului inghet culege fructele ramase in pomi (gutui) si legumele (varza, salata, andive etc).

Tunde pomii fructiferi si trandafirii

In luna noiembrie, mai ales in zilele in care soarele inca isi arata razele, poti taia trandafirii, mai exact le poti scurta tulpinile, avand grija sa nu exagerezi, utilizand o foarfeca speciala. Pentru a-i proteja de frig in timpul iernii asaza la baza acestora un strat de mulci si acopera cu un strat de frunze uscate.

Curata arborii si arbustii de uscaciuni si taie ramurile afectate de boli.

Tot acum, daca nu a dat inca primul inghet, poti planta pomi fructiferi.

Protejeaza pomii fructiferi de ger

Protejeaza pomii fructiferi de inghet aplicand un tratament fitosanitar pe baza de cupru, pe trunchiurile acestora. De asemenea, aplica la radacina acestora un strat generos de compost, urmat de un strat de frunze uscate. Acestea vor preveni inghetarea radacinilor.

Curata ustensilele de gradinarit si depoziteaza-le in magazie

Pentru a preveni degradarea ustensilelor de gradinarit, este obligatoriu sa le cureti foarte bine si sa le speli. Sterge-le apoi cu o carpa uscata si unge-le cu putin ulei. Acestea vor preveni uscarea lemnului si ruginirea metalului peste iarna. Depoziteaza-le apoi in magazie pentru a fi ferite de ploaie si ninsoare.

Ingrijeste gazonul

Curata frunzele uscate din zona gazonului si tunde iarba. Indeparteaza apoi buruienile. Luna aceasta poti adauga un ultim strat de ingrasamant.

Sursa foto: catalunyaplants.com

  •   2015-10-26
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii