Amenajarea gradinii

#beneficii #gradinarit #beneficii gradinarit #gradina in ritm lent

Gradinaritul in ritm lent: ce este si ce beneficii iti aduce

Gradinaritul in ritm lent sau "slow gardening", cum este numit in literatura straina de specialitate, este un concept devenit popular in urma cu doi ani, gratie beneficiilor pe care le-ar aduce celor care il adopta.


Gradinaritul pas cu pas

Desi multi dintre noi ar crede ca gradinaritul in ritm lent conduce la iarba crescuta haotic, culturi neintretinute si invazie de buruieni, el se refera mai degraba la o abordare mai relaxata a acestei activitati si la acordarea unui ragaz necesar "ascultarii" necesitatilor naturii.

Astfel, gradinaritul in ritm lent implica intelegerea ritmului anotimpurilor, cultivarea realizata fara "scurtaturi" si ingrijirea plantelor in functie de semnalele pe care ele le transmit, nu urmand orbeste o serie de metode de gradinarit conventionale.


Beneficiile gradinaritului in ritm lent

Gradinaritul in ritm lent aduce beneficii atat omului, cat si naturii. Persoanele care adopta acest concept devin mai constiente de nevoile mediului inconjurator, mai responsabile cu acesta si mai informate despre ceea ce inseamna cu adevarat sa iti cultivi hrana si sa o consumi in cea mai sanatoasa forma a sa.

Gradinaritul in ritm lent presupune eliberarea de reguli si conventii. O gradina bine intretinuta se obtine prin propria judecata si intuitie despre ceea ce trebuie facut, nu prin tehnici fixe dictate de altii si urmate orbeste.

In lipsa unor reguli, gradinaritul se transforma intr-o activitate facuta din placere, nu intr-o responsabilitate care trebuie sa fie onorata. Astfel, munca depusa nu mai este o sarcina, ci mai degraba un mod placut de petrecere a timpului.

Gradinaritul in ritm lent te invata sa ai rabdare, o calitate pierduta de multi dintre noi in secolul vitezei. A planta un soi cumparat deja crescut partial intr-o sera nu iti ofera aceleasi satisfactii, precum cresterea unei plante din seminte.

Acelasi stil de gradinarit promoveaza solutiile ecologice de cultivare a legumelor, fructelor si arborilor. Respectul pentru natura si ragazul oferit acesteia de a-si urma cursul firesc antreneaza psihicul uman in a trai dupa aceleasi principii sanatoase.

Sursa foto: slow-life.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului