Amenajarea gradinii

#plantare #copaci #buruieni #taiere pomi #ingrijire copaci

Greseli majore in ingrijirea copacilor

Copacii din gradina ta au nevoie de atentie si ingrijire ca orice alta planta. Afla care sunt cele mai dese greseli majore in ingrijirea copacilor.



Pomii fructiferi sau arborii decorativi pe care ii plantezi in gradina sunt adesea mai putin ingrijiti decat plantele din jurul lor. Evita greselile majore in ingrijirea copacilor.


Plantarea intr-un loc nepotrivit

Cei mai multi copaci sufera si mor atunci cand sunt plantati intr-un loc nepotrivit, fara spatiu suficient de dezvoltare sau fara soare suficient. Copacii tineri au nevoie de lumina soarelui intreaga zi pentru a se dezvolta corect si un copac plantat la umbra altuia va suferi o moarte lenta.

Tine cont de marimea copacului adult atunci cand plantezi un puiet in gradina si asigura-te dezvoltarea lui nu va fi intrerupta mai tarziu de cladiri sau ziduri prea apropiate. Nu planta niciodata copaci care cresc pana la o inaltime mare sub linii de inalta tensiune. Odata ce ramurile ajung la fire, coroana va trebui taiata in mod regulat si copacul va suferi.


Grija excesiva

Ingrijirea excesiva a puietului dupa plantare poate duce in unele situatii la probleme pe termen lung in dezvoltarea acestuia. Prea multe ingrasaminte sau materie organica in jurul tulpinii pot afecta radacinile si tulpina si pot imbolnavi copacul. Nu toti puietii au nevoie sa fie legati de un arac, iar acest lucru poate avea si efecte negative: dezvoltarea prea rapida a tulpinii si probleme cu scoarta.

Strangularea tulpinii

Inconjurarea partii de la sol a tulpinii cu materiale plastice care sa o proteje nu este o solutie buna pentru copaci pe termen lung. Chiar daca tulpina este aparata de buruieni sau de taietorul electric de iarba, copacul se va sufoca daca este legat cu un brau permanent.


Folosirea pe post de stalp

Copacii sunt considerati de multi gradinari stalpi care pot fi folositi dupa bunul plac in gradina, in scop decorativ sau functional. Agatarea permanenta de obiecte in copacul tau ii dauneaza acestuia si creste riscul de boala. Instalatiile de iluminat sau steagurile nu trebuie agatate in copaci.


Taierea excesiva sau improprie

Un copac adult taiat prea mult poate fi ucis daca nu mai are suficiente crengi care sa produca frunze primavara. Taierea excesiva sau cea care lasa rani prea mari in scoarta copacului poate duce la moartea acestuia. In cazul in care copacul tau sufera un accident, asigura-te ca se poate insanatosi corect, fara sa creasca deformat.


Ignorarea buruienilor

Plantele cataratoare sunt cel mai mare dusman al copacilor. O iedera invaziva poate sufoca si un stejar mai inalt de 10 metri daca este lasata sa il acopere in voie. Daca vrei sa ai plante cataratoare in gradina, asigura-te ca le tii departe de copacii tai. Ignora-le si copacul va fi ucis de plantele agresive.


Ignorarea spatiului necesar radacinilor

Organul cel mai important al copacului este radacina, care se poate intinde la o distanta mare atat in jurul tulpinii cat si in adancime. Daca nu respecti spatiul necesar radacinilor copacului, acesta s-ar putea imbolnavi. Depozitarea de materiale de constructie sau de substante toxice deasupra radacinilor sau pavarea in jurul copacului sunt probleme care pot deteriora rapid sanatatea copacului tau.


Sursa foto: Fufu-stock.deviantart.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului