Compactarea este unul dintre cele mai problematice procese care pot avea loc la nivelul solului si care influenteaza negativ intr-o foarte mare masura evolutia plantelor din gradina. Daca te confrunti cu o situatie de acest tip in gradina proprie, este important sa iei masurile adecvate pentru imbunatatirea solului compactat.

Ce inseamna sol compactat?

Solul compactat rezulta in urma procesului de tasare prin care masa de sol pe unitate de volum cunoaste o crestere exagerata. Solul compactat apare din cauze naturale, artificiale sau este rezultatul secundar al agriculturii intense, mecanizate.

Influenta solului compactat asupra plantelor

De ce solul compactat nu este benefic pentru plantele din gradina? Deoarece densitatea acestuia este mult prea mare, iar plantele nu pot sa isi dezvolte radacinile in interiorul sau. Totodata, un sol prea compact impiedica patrunderea unei cantitati suficiente de apa si aer, factori care, la randul lor, pericliteaza buna dezvoltare a plantelor.

Inlocuirea solului compactat

Una metodele pe care le poti pune in aplicare pentru a scapa de solul tasat din gradina este inlocuirea sa cu pamant de buna calitate. Masura este radicala si va putea fi pusa in practica cu succes in special daca portiunea de sol afectata de compactare nu ocupa o suprafata insemnata.

Pentru plantele cu radacini superficiale, un strat de 5-10 cm de pamant de buna calitate, adaugat peste solul tasat, va fi suficient pentru a remedia problema. Cand vine vorba despre arbusti si copaci, stratul de pamant bun trebuie sa fie mult mai gros - minim 45 cm -, grosimea putand ajunge pana la 1 m. In general, cu cat plantele sunt mai mari, iar radacinile lor mai voluminoase, cu atat va creste si necesarul de pamant de buna calitate, adaugat peste solul compactat.

Imbunatatirea solului compactat cu materie organica

Calitatea solului tasat din gradina poate fi imbunatatita si prin adaugarea de diferite materiale, astfel incat rezultatul sa fie un sol cu un drenaj mai bun, care permite patrunderea aerului, dar si care include substante nutritive din belsug.

Materia organica, adaugata in solul tasat, are un efect pozitiv asupra calitatii pamantului din gradina. Exista mai multe tipuri de materie organica la care poti apela, printre care se numara muschiul de turba, compostul si humusul. Intotdeauna, insa, este important sa te asiguri ca solul care rezulta in urma aplicarii unui anumit tip de materie organica are proprietatile necesare (densitate, pH etc.) pentru ca plantele pe care intentionezi sa le cultivi pe suprafata acestuia sa se dezvolte armonios.

Materia organica ar trebui inserata in solul compactat la o adancime de circa 45 cm, intr-o cantitate suficient de mare astfel incat efectul sa fie vizibil.

Aerarea solului compactat

Nu in ultimul rand, pentru a imbunatati un sol compactat, poti recurge si la aerarea acestuia. Astfel, iti va fi de folos un aerator pentru sol. Aparatul actioneaza prin perforarea solului si realizarea unor orificii cilindrice prin care aerul va putea patrunde in interior.

Foto: gardendesignexposed.com
 

  •   2012-08-06
  •  

Articol scris de

Alexandra Florea

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.