Amenajarea gradinii

#gradina #gradinarit #ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii. Lucrari esentiale pe care le puteti face in noiembrie

Luna noiembrie este una plina pentru gradinari, chiar daca deja ne apropiem de iarna, daca apar deja primele episoade de bruma, daca zilele sunt mai reci si mai mohorate si daca vegetatia este din ce in ce mai putina.

Omul gospodar gaseste mereu ceva de lucrat, iar gradina este "ofertanta" din acest punct de vedere si toate lucrarile care se fac in noiembrie sunt de fapt o pregatire pentru al urmator. Daca ai livada, ai destul de mult de lucru la pomi, iar pentru cei cu sere/solarii munca nu se termina nici in sezonul (aproape) rece.

Gradina cu flori in noiembrie

La inceputul lunii se pot planta ultimii bulbi, pentru a avea o gradina bogata in anul urmator, in special in primavara. Lalelele zambilele, panselutele, violetele si orice alte flori de primavara se pot planta in primele zile din noiembrie, iar anul viitor gradina va arata ca un covor colorat.

Se pot planta in continuare trandafiri, care, in mod ideal, vor fi apoi protejati de eventualele ingheturi. Fie se musuroieste pamantul in jurul lor, fie ii acoperiti cu un bidon de plastic taiat, care sa le tina de cald. Pentru intretinerea trandafirilor existenti, curatati frunzele cazute la baza lor care au fost afectate de boli, pentru a preveni extinderea acestora.

Va doriti un copac de magnolia in curte? Luna noiembrie este momentul ideal sa-l plantati, iar sansele ca el sa infloreasca deja in anul urmator sunt foarte mari.

Bulbii de dalie, begonie si gladiole se scot in aceasta perioada din pamant si vor fi depozitati peste iarna intr-un loc fara umezeala si lumina, pentru a fi replntati in primavara.

Lucrari in gradina de legume

Inainte de primele ingheturi se planteaza usturoiul si ceapa, care vor rasari viguroase in primavara, fie pentru a fi consumate verzi, fie pentru a fi lasate sa creasca pana spre jumatatea lui iulie.

Daca doriti sa infiintati o cultura de ciuperci, tot acum este momentul in care acestea pot fi semanate.

Pastarnacul se recolteaza dupa primul inghet, pentru ca va fi mai dulce.

Varza si conopida care nu au fost recoltate se consolideaza prin ridicarea pamantului in jurul tulpinii, pentru a fi protejate de vantul care ar putea sa o culce la pamant.

Luna noiembrie este momentul potrivit pentru imprastierea prin gradina a gunoiului proaspat de grajd folosit ca ingrasamant sau a compostului, pentru a se integra in sol pe timpul iernii.

Lucrari de noiembrie in livada

Randurile de capsuni se curata in aceasta luna de frunzele uscate, se plivesc si, eventual, se replanteaza, pentru o mai buna aerisire a spatiului.

Se planteaza arbustii de zmeura si coacaze.

Se pot toaleta merii si perii, care vor fi stropiti si cu ulei pentru a fi protejati de frig si boli. Prunii vor astepta lucrarile de intretinere pana la primavara, deoarece sunt sensibili la frig.

Se aplica pe trunchiurile pomilor fructiferi benzi cu lipici contra daunatorilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare