Amenajarea gradinii

#iarna #piersici #pomi fructiferi #ingrijire piersici

Invata sa iti protejezi piersicul in sezonul rece

Piersicii au nevoie de ingrijiri iarna pentru a face fata sezonului rece. Iarna, piersicii pot sta fara sa fie udati si fertilizati, insa acesti pomi fructiferi trebuie pregatiti pentru a hiberna, in asa fel incat sa reziste la temperaturile scazute si sa creasca vigurosi in urmatorul an.

Iata cum poti sa ingrijesti piersicii in sezonul rece:


1 Planteaza noi piersici

Toamna tarziu, iarna sau primavara devreme, poti planta noi piersici. Acesti pomi fructiferi se planteaza in perioada de hibernare, cand pot fi manuiti mai bine. In plus, radacinile vor avea timp sa se fixeze inainte sa inceapa sa creasca noile frunze.

Piersicii se planteaza intr-o groapa de 90 cm lungime si 60 cm adancime. La plantare se poate folosi materie organica, insa nu si fertilizator. Acopera groapa cu pamant, avand grija sa nu ramana goluri de aer. Uda solul dupa ce ai plantat pomul fructifer.


2 Tunde piersicii

Tunderea piersicilor se face toamna tarziu, cand acesti pomi fructiferi au intrat deja in starea latenta din sezonul rece. Toamna se taie de obicei in jur de 40% din crengi, pentru ca pomul fructifer sa creasca si sa faca multe fructe in urmatorul an.


3 Vopseste trunchiul si ramurile joase

Vopseste trunchiul piersicilor si ramurile joase cu o vopsea pe baza de latex. Vopseaua protejeaza scoarta copacului de soare. Iarna, razele soarelui pot fi suficient de puternice incat sa afecteze scoarta si sa duca la fisurarea acesteia.


4 Inlatura stratul de mulci

Inainte de primul inghet, inlatura stratul de mulci din jurul piersicilor. Mulciul este un strat cald, propice pentru dezvoltarea insectelor si daunatorilor care ar putea sa distruga radacina copacului. Primavara, cand vremea se stabilizeaza, pune un nou strat de mulci in jurul pomului fructifer.


5 Irigarea piersicului

Dupa a doua jumatate a toamnei, piersicii nu mai trebuie udati pana in primavara. In acest fel, pomul fructifer intra mai usor in starea latenta. Dupa ultimul inghet, cand pamantul incepe sa se incalzeasca, piersicul poate fi udat din nou.


6 Fertilizarea piersicului

Nu mai folosi fertilizatori pentru piersici incepand cu luna septembrie. Pomul fructifer trebuie sa hiberneze, iar fertilizatorul ar incuraja procesul invers. Dupa ultimul inghet din iarna-primavara, se poate folosi din nou un fertilizator.

Sursa foto: bishopsbackyardfarm.com

  •   2012-12-12
  •  

Articol scris de

Elisa Costache

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare