Amenajarea gradinii

#liliac #ingrijire liliac #arbusti cu flori #liliacul indian #Lagerstroemia indica

Liliacul indian - lagerstroemia indica

Lagerstroemia este un gen de plante originar din Asia, care include circa 50 de specii de arbori si arbusti cu frunze vesnic verzi sau cazatoare. Lagerstroemia indica sau liliacul indian este una dintre cele mai populare si apreciate specii, luand forma unui arbore decorativ, care poate fi plantat cu succes si in tara noastra.
 

Descriere


Liliacul indian este un arbore cu frunze cazatoare, ce poate atinge inaltimi cuprinse intre 3 si 8 m. Coroana sa este bogata si poate avea un diametru de 4-6 m. Scoarta arborelui Lagerstroemia indica este fina, de culoare roz-cenusie si se exfoliaza in fiecare an pe durata iernii. Frunzele sunt ovale, verde inchis, au 3-8 cm si sunt lucioase. Toamna, se coloreaza in nuante de brun-purpuriu.

Florile liliacului indian sunt reunite in buchete creponate, bogate si au un colorit variat, nuantele acestora osciland de la alb si roz pal la rosu inchis. Apar in perioada iunie-septembrie si traiesc pana la 120 zile. Daca sunt indepartate dupa ofiliere, liliacul indian va produce flori noi.

Fructele liliacului indian iau forma unor capsule care se deschid in partea superioara.
 

Cultivare


Liliacul indian prefera solurile fertile, umede, cu un drenaj bun. De asemenea, este recomandata plasarea arborelui intr-o zona bine luminata a gradinii, intrucat Lagerstroemia indica se va dezvolta armonios doar daca va beneficia de suficienta lumina naturala.

Este rezistent la temperaturi scazute (pana la -15 C), cat si la seceta si canicula. Este important sa nu fie udat din abundenta, intrucat nu tolereaza bine umiditatea foarte ridicata.
 

Ingrijire


Coroana liliacului indian are nevoie de ajustari periodice, care insa trebuie realizate fara a taia foarte mult. Tine cont de faptul ca o taiere radicala va da nastere unei multitudini de ramuri subtiri care vor pune in pericol aspectul estetic al coroanei. Taierile regulate contribuie la dezvoltarea sa, prin urmare, pentru ca noii lastari sa poata creste armonios, se recomanda realizarea ajustarilor la sfarsitul iernii sau la incepul primaverii.

In general, pentru a-i asigura sanatatea liliacului indian, inlatura ramurile uscate si/sau rupte si pe cele inestetice. Daca vrei ca Lagerstroemia indica sa ia forma unui copac inalt, drept, este important sa elimini lastarii care se dezvolta in partile laterale.

Nu uita ca, dupa fiecare taiere, sa igienizezi si sa ascuti foarfecele folosite. In acest fel, te asiguri ca realizezi o munca de calitate, in absenta pericolului de a transmite eventuale boli si la alte plante din gradina.
 

Inmultire


Liliacul indian se poate inmulti prin seminte, prin butasi sau prin marcotaj. Inmultirea prin butasi are cele mai mari sanse de reusita in luna august.
 

Boli si daunatori


Lagerstroemia indica nu are parte de multe probleme, insa poate fi afectata de fainare, mucegai, putrezirea radacinilor etc. In ceea ce priveste daunatorii, afidele se pot dovedi o adevarata problema. In general, insa, daca este plantat intr-un loc insorit, cu o buna circulatie a aerului, bolile si daunatorii pot fi evitati sau tinuti sub control.

Sursa foto : flickriver.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului