Amenajarea gradinii

#flori #frunze #pomi #buruieni #plante #toamna #gradina

Lucrarile de toamna in gradina (I)

Toamna este anotimpul in care gradina ta are nevoie de cat mai mult ajutor. Specialistii recomanda o serie de lucrari vitale pentru recoltele din anul urmator. Iata cateva dintre acestea, aplicate florilor, pomilor, dar si solului.

 

1  Plantarea florilor cu inmultire prin bulbi. Bulbii de lalele, narcise si zambile vor fi acum ingropati in pamant, respectand indicatiile pentru fiecare floare in parte. De acum si pana la primavara, acestia nu vor mai fi scosi din pamant sau mutati.

2 Se extrag din pamant tuberculii de dalii, bulbii de gladiole si rizomii de cana si se pun la pastrat in locuri racoroase si ferite (beciuri) la temperaturi de minim 6 grade, maxim 10 grade pe toata perioada iernii. In primavara vor fi plantati in pamant.

3 Se curata semintele de pe florile uscate. Este bine sa alegi exemplarele cela mai frumoase si sanatoase, pentru a avea siguranta ca semintele sunt de calitate si suficient de mature. Este bine sa notezi cu ajutorul unui betisor sau al unei panglici acele flori care iti plac in timpul anului, pentru a le putea recolta semintele acum. Nu recolta seminte de pe florile afectate de daunatori .

4 Florile si plantele afectate de daunatori vor fi smulse cu grija (cu tot cu radacini) si arse pentru distrugerea parazitilor si bacteriilor. Daca le arunci la gunoi, atunci vei expune alte zone la contaminare . Crengile uscate din pomii fructiferi vor fi, de asemenea, arse.

5 Buruienile vor fi extrase cu tot cu radacina din pamant, pentru a evita regenerarea lor si in anul urmator. Este nevoie de foarte mare atentie, deoarece multe buruieni infloresc si germineaza in aceasta perioada, existand riscul ca semintele acestora sa se imprastie pe sol. Avand in vedere rezistenta foarte mare a semintelor de buruieni, este posibil ca in anul urmator sa ai si mai mult de munca cu acestea. Si in cazul buruienilor, arderea este cea mai sigura metoda de exterminare.

6 Terenul ce urmeaza a fi cultivat in primavara va fi acum sapat, pentru aerisire si pentru a scoate la suprafata daunatorii ce si-au pregatit cuibul pentru iarna. Este bine ca inainte de sapat, sa asezi un strat de mranita sau compost din anii trecuti, pentru a ajuta omogenizarea acestuia in substrat.

7 Frunzele uscate vor fi adunate zilnic, pentru a evita formarea de noroi si mizerie in urma unei ploi. Poti folosi un refulator de frunze uscate, ce te ajuta sa le colectezi sau sa le maruntesti. Nu lasa fructele cazute din copaci sa ramana pe sol, ci aduna-le cat poti de repede. Acestea sunt de obicei alterate, vor fermenta si vor aduna un numar foarte mare de daunatori si paraziti.

8 Tufele si plantele cataratoare vor fi tunse pentru a le asigura o dezvoltare si inflorire cat mai armonioasa anul urmator. Curata in primul rand zonele uscate sau afectate, dupa care defineste tufa intr-o forma cat mai simpla si aerisita.

9 Foloseste frunzele uscate pentru prepararea ingrasamantului de anul viitor. Citeste mai multe despre metodele de pregatire a compostului, precum si despre utilizarea acestuia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului