Amenajarea gradinii

#bulbi gradina primavara #martie in gradina #martie

Lucrarile lunii Martie in gradina. Legumele care nu trebuie sa-ti lipseasca

Martie 2018 ne-a adus zapada si ger, pe care levom da uitarii pe la mijlocul lunii, cand sunt asteptate zilele senine. Odata cu ele, peisajele depresive vor fi inlocuite de culorile vii ale primaverii. Dar pana atunci....

Curata gazonul

Primul si cel mai simplu lucru pe care il poti face la inceput de primavaar este sa cureti gazonul de burieni, de plantele moarte si de frunzele uscate, apoi completeaza golurie cu samanta de gazon si verifica instalatiile de irigare.

Planteaza bulbii

Bulbii de dalii, gladiole, cale, crocosmia, canna, tuberoze, nerine trebuie plantati pana la sfarsitul lui martie. Daca i-ai scos toamna trecuta din pamant ca sa-i feresti de inghet si i-ai pastrat in cutii speciale, uscate, replanteaza-i. Daca vrei alte flori la vara in gradina, pune bulbii preferati la 10 centimetri in pamant fertil si bine drenat, caci excesul de apa din sol va duce la putrezirea radacinii. Nu uita sa smulgi buruienile ca sa permita apei sa se scurga in pamant.

Daca iti place ceapa iute, acum trebuie sa o plantezi pentru ca este mai rezistenta la frig decat ceapa comuna. Bulbii trebuie asezati  pe randuri, intr-un sol usor, nisipos, bine drenat si ingrasat.

Si cartofii de primavara se planteaza in gradina in luna martie, dupa ce pamantul s-a dezghetat. Sapa pamantul si amesteca-l cu ingrasamant natural, apoi fa mai multe gropi la o distanta de jumatate de metru una de cealalta, la o adancime de  20-25 de centimetri. Pune cartofi incoltiti si astupa gropile formand musuroiuri.

Vinetele sunt unele dintre cele mai delicioase legume de care te poti bucura in perioada de vara si toamna. Planteaza semintele imediat dupa ce ultimele zapezi au trecut, iar pamantul a inceput sa se incalzeasca. In aproximativ 8-12 saptamani, planta va creste si va da fructe.

In aceasta primavara, nu uita de dovlecei. Exista numeroase soiuri de dovlecei pe care le poti incerca. Semintele se planteaza in gradina imediat dupa ce pamantul poate fi lucrat primavara. Dupa aproximativ 6-8 saptamani, vei putea folosi primii dovlecei.

Poti planta si semintele de rucola, care germineaza germineaza intr-o saptamana, dupa care planta se dezvolta timp de aproximativ o luna. Daca vrei sa ai rucola proaspata o perioada mai indelungata, insamanteaza la fiecare doua saptamani. Poti face acest lucru pana cand se face cald afara.

Si salata verde este usor de crescut. O poti planta oricand primavara cand pamantul poate fi lucrat si cand temperatura de afara s-a stabilizat. Salata verde poate fi fertilizata cu o emulsie de peste datorita continutului sau de azot. Pentru a o planta, alege un loc partial umbros din gradina, astfel incat sa fie ferita de soarele dupa-amiezii.

Adio, melci!

Melcii sunt cei mai comuni daunatori din gradina. Ca sa te asiguri ca melcii nu vor ataca plantele sau fructele din gradina, acolo unde vezi ca incep sa se hraneasca cu muguri, piseaza coji de oua sau de nuci si imprastie-le in jurul plantelor. Melcilor nu le plac resturile alimentare grunjoase! Dupa prima ploaie, repeta procedeul pentru ca e posibil sa intre in sol. In cazul copacilor, poti cauta la ferme de melci niste garduri speciale sau foloseste fasii din folie fixate de sol, cu care sa acoperi bine trunchiul pomilor. La fel poti folosi si plasa de sarma.

Sursa foto: .jardins-volpette.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului