Amenajarea gradinii

#legume #balcon #gradina legume #legume balcon #gradina balcon

Metode simple de a avea o gradina de legume pe balcon

Gradina ta de legume poate fi mai aproape de tine decat crezi. Nu mai trebuie sa astepti venirea weekendului pentru a da o fuga la tara, unde stii ca poti manca legume proaspete si sanatoase, nu mai trebuie sa urmaresti cand se aduce marfa noua in piete. De acum, poti avea propria gradina de legume pe balcon.


Conditii pentru crearea unui gradini de legume pe balcon

 

Daca locuiesti la bloc, ai un spatiu foarte limitat de desfasurare, astfel ca trebuie sa te gandesti foarte bine cum iti poti amenaja gradina de legume in balcon. Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este lumina, apoi caldura. Vor avea plantele tale suficient de multa lumina incat sa creasca normal?

Specialistii spun ca majoritatea legumelor are nevoie de cel putin 6 ore de lumina directa, de la soare.

Caldura prea mica sau prea mare din balcon le face bine plantelor? Este recomandat sa te gandesti bine la aceste aspecte inainte de a incepe amenajarea gradinii de legume pe balcon.

Un alt factor important in amenajarea acestei mini-gradini este spatiul. Ai suficient spatiu pentru toate legumele pe care vrei sa le cultivi? Daca nu, atunci axeaza-te doar asupra legumelor prioritare. Mai poti obtine ceva spatiu daca in loc sa tii ghivecele cu plante aromatice pe balcon le tii pe pervazul de la geamul din bucatarie, spre exemplu.

Udarea este un alt aspect important. Vei avea grija sa uzi legumele constant, astfel incat solul sa fie mereu umed?


Alege plantele potrivite pentru gradina de legume


De vreme ce balconul tau este limitat, exista doar anumite legume pe care le poti cultiva cu succes.

Legume care necesita cel mai mic spatiu de crestere: morcovi, ridichi, vinete, ardei grasi, salata verde, ardei iuti. Legume care necesita sustinere (araci, spre exemplu): rosii, castraveti, fasole.


Alege ghivecele potrivite pentru gradina de legume


Este indicat sa incerci sa-ti organizezi gradina de legume de pe balcon pe verticala, adica sa folosesti ghivece si recipiente pe care le poti agata in tavan sau pe care le poti tine pe rafturi.

In functie de cat de mult cresc plantele, trebuie sa alegi si marimea ghiveciului. Patrunjelul poate creste intr-un ghiveci de mici dimensiuni, insa rosiile vor avea nevoie de un ghiveci mare.

Cele mai bune materiale pentru recipiente in care poti cultiva legumele sunt realizate din lemn, metal, plastic (PET-uri taiate pe jumatate) si lut. Este indicat ca recipientele sa aiba prevazute gauri in partea de jos, pentru a permite scurgerea excesului de apa.


Solul si fertilizarea lui in gradina de legume


Sol in care cultivi legume pe balcon trebuie monitorizat in permanenta, mai ales ca plantele tale nu isi pot trage nutrientii decat de pe un spatiu restrans. Solul sintetic, realizat din rumegus, aschii de lemn si vermiculita este ideal pentru plantele cultivate in ghiveci.

Din cand in cand, ete indicat sa fertilizezi solul legumelor cu fertilizatori solubili, insa nu face abuz de aceste substante. Daca observi ca una dintre legumele tale refuza sa creasca, este foarte posibil sa aiba nevoie de alte conditii de crestere. Poate are nevoie de mai multa umbra sau mai mult soare, mai multa apa sau mai multa caldura.

Chiar si pe un spatiu atat de limitat cum este balconul, poti amenaja cu usurinta o gradina de legume. Avantajul acestei gradini este ca nu necesita ingrijirea unui specialist. Chiar daca esti incepator in tainele gradinaritului, te vei descurca de minune cu mica ta gradina din balcon.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare