Amenajarea gradinii

#locuri insorite #locuri umbroase #plantare legume #plante de gradina #amenajare gradina #plantare flori

Microclimatul din gradina! Iata de ce trebuie sa tii cont cand amenajezi oaza de verdeata!

Cand iti amenajezi gradina, este uimitor cat de mult ignori, fara sa realizezi, detalii importante privind pozitionarea casei, a garajului, a copacului de langa gard sau a aleii din curte. Ba mai mult te intrebi in fiecare an de ce lalele infloresc in curtea vecinului si la tine nu, desi ai plantati bulbii la timp. Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a avea o gradina uimitoare primavara aceasta:

Zidul casei, garajul sau gardul gradinii sunt trei elemente importante de care trebuie sa tii cand amenajezi gradina. De exemplu, anexele opresc caderea ploii la baza lor astfel ca solul poate fi uscat, ca si cel de sub coroana unui copac. Aici nu vor creste niciodata plante care iubesc umezeala. La fel, in lipsa unui gard inalt vantul poate crea vartejuri care culca plantele mari la pamant asa ca, ia in calcul plantarea unor flori pitice.

In concluzie, anexele casei pot crea intr-o gradina variatii mari de lumina si umbra asa ca este limpede ca intelegerea microclimatului este vitala pentru a avea succes in gradinarit. Nu ar trebui sa fii surprins daca o planta care creste in curtea de alaturi se ofileste vazand cu ochii acasa la tine.

Zidul casei, un loc prielnic plantelor care adora caldura

Este total nepotrivit pentru florile care iubesc umbra sau pentru cele cu frunze mari, catifelate, sa le plantezi langa zidul casei daca peretele sta toata ziua in soare. Seara radiaza caldura, asa ca acolo ar fi cel ma bine sa cultivi rosii sau ardei grasi care se coc la adapostul caldurii mult mai repede decat in alta parte a gradinii. Poti pune si plante semicataratoare perene, intrucat iarna, peretele le protejeaza de viscol.

Garajul, paravan in zilele toride

Profita de umbra data de streasina garajului si planteaza flori precum Fuchsia, Lobelia, Perilla sau Torenia. Aceste plante iubesc umbra, dar au nevoie si de soare cateva ore pe zi.

Gardul poate impiedica dezvoltatrea plantelor

Este important sa stii care este pozitia soarelui fata de gardul gradinii. Daca ai un gard inalt, care umbreste o suprafata foarte mare din gradina, acesta va impiedica dezvoltarea plantelor in aceea zona. Opteaza in schimb pentru plantarea arbustilor ornamentali, precum Ilex Aquifolium, care este rezistent la ger si caruia ii place umbra. Arbustii de Ilex Aquifolium infloresc in mai-iunie si au flori albe prinse in buchetele.

Sursa foto: themerush.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului