Amenajarea gradinii

#plante #gradina #daunatori #daunatori gradina #sistem autoaparare

Moduri interesante prin care plantele se apara singure impotriva daunatorilor

Mecanismele naturale de aparare ale plantelor impotriva daunatorilor sunt cu adevarat fascinante, dovedindu-ne tuturor cat de speciale sunt elementele de la baza ecosistemului. Uleiurile esentiale din plante, unele dintre ele folosite pentru fabricarea parfumurilor sau a condimentelor, sunt de fapt toxinele produse de plante pentru a respinge agentii patogeni.

Intrucat sunt o sursa principala de nutrienti pentru multe organisme vii, plantele sunt susceptibile in permanenta atacurilor diversilor agenti patogeni, precum virusurile, bacteriile, ciupercile, insectele sau alti paraziti. Pentru a se proteja de daunatori, plantele au propriile moduri interesante de a actiona in apararea proprie.


Mecanismele de aparare pasive

Prima linie de aparare a plantelor impotriva daunatorilor este structura lor anatomica: celulele vegetale sunt acoperite de pereti celulari meniti sa opreasca intruziunile. Invelisurile exterioare ale plantelor, precum coaja groasa, cuticulele, spinii, tepii sau perii aspri sunt alte mecanisme pasive de aparare cu rol in inhibarea infiltrarii ciupercilor si a bacteriilor.

Plantele mai secreta si unele substante numite taninuri, alcaloizi si fenoli, care au efect otravitor in contact cu microorganismele si parazitii dornici sa se infrupte din celulele sanatoase ale plantei. In plus, exista si un set de proteine prezente in organismele vegetale cu proprietati antimicrobiene si antifungice, deci repelente pentru agentii patogeni.


Mecanismele de aparare active

Plantele nu isi lasa viata "pe mana" mecanismelor pasive, ci ele chiar actioneaza atunci cand sunt atacate pe diverse cai:

  • peretii celulelor se ingroasa.
  • celulele infectate prezinta un raspuns hipersensibil, prin care se autodistrug spre binele celorlalte celule sanatoase.
  • planta secreta substante numite fitoalexine, care activeaza sistemul de rezistenta automat, prin care se reduce aportul de nutrienti esentiali si apa de care agentii patogeni au nevoie sa supravietuiasca; astfel, infectia este oprita.


Mecanismele de aparare chimice

Iar daca mecanismele pasive si active de aparare nu erau suficiente, plantele mai au un as in maneca in fata daunatorilor: chimicalele pe care le secreta.

  • terpenoidele: compusi toxici pentru insecte si paraziti, care inhiba dezvoltarea ciupercilor si a bacteriilor.
  • fenolii: substante cu proprietati antifungice si antibacteriene puternice, dar si cu rol de bariera celulara.
  • alcaloizii: compusi pe baza de nitrogen, toxici pentru insecte si fungi.


Sursa foto: gardenorganic.org.uk

  •   2013-07-24
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Adelina Dobrin

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii