Amenajarea gradinii

#culori #amenajare gradina #culori in gradina #flori colorate

Paleta cromatica a gradinii

Daca aspectul unitar al gradinii conteaza foarte mult pentru tine, trebuie sa tii cont de cateva aspecte simple care te pot ajuta sa coordonezi si sa folosesti culorile din gradina in avantajul tau.



Plantarea florilor pentru a obtine o paleta cromatica reusita de primavara pana toamna nu este usoara, dar pentru unii gradinari, tot efortul este rasplatit de aspectul feeric al gradinii.

Afla cum poti folosi culorile in gradina si ce flori sa alegi pentru a-ti impodobi gradina in nuantele preferate.


Culorile in gradina


Cele mai multe gradini de flori combina culorile calde (rosu, galben, portocaliu) cu cele reci (albastru, violet, verde), insa poti alege doar o parte dintre acestea pentru a obtine efectul dorit: o gradina cu flori albastre poate fi locul perfect de meditatie, in timp ce o gradina mica va parea si mai inghesuita daca o umpli de flori in culori calde.

Daca vrei sa creezi o paleta cromatica reusita in gradina ta indiferent de anotimp, va trebui sa acorzi atentie culorii florilor din gradina ta si, in acelasi timp, momentului in care acesta infloresc.

Poti crea contraste puternice in gradina ta sau poti alege sa folosesti culori neutre si nuante intermediare pentru un aspect unitar si natural.

Planteaza mai multe flori la un loc. Poti crea cel mai usor paleta cromatica a gradinii tale plantand grupuri de plante la un loc, nu razlet.


Flori colorate pentru gradina ta


Pentru a te ajuta sa-ti "pictezi" gradina, consulta lista de plante cu flori in culori primare (rosii, galbene, albastre), culori secundare (portocaliu, violet) si culorile neutre (alb).

Flori rosii: Gura leului, Petunia, Salvia, Carciumareasa , Floare de piatra, Verbena, Barba imparatului, Ochiul boului, Regina noptii , Begonie, Caltunas, Garoafa de vara, Mararita, Craita,Mimulus, Fluturas, Mac californian.

Flori galbene: Galbenea, Crizantema, Gura leului, Centauree, Barba imparatului, Mimulus, Ochiul boului, Carciumareasa, Garoafa chinezeasca, Garoafa de vara, Caltunas, Craita, Gazania, Sanvitalie, Fluturas, Macul californian, Mararita, Statice, Rudbechie, Cristata.

Flori albastre: Albastrea, Petunia, Zorea pitica, Verbena, Nemtisor, Salvie, Negrilica, Scabiosa, Lobelie, Vanilie de gradina, Lupin.

Flori portocalii: Galbenea, Floare de piatra, Dimorfoteca, Macul californian.

Flori violet: Regina noptii, Ochiul boului, Vanilie de gradina, Petunia, Floare de piatra, Ciucusoara, Verbena, Cristata, Mararita, Garoafa de vara, Flox, Salpiglosis, Carciumareasa, Rudbeckie, Clarchie, Negrilica, Centauree, Mixandra, Scabiosa, Cleome, Salvie, Copacel.

Flori albe: Azalee, Nemtisor, Begonie, Regina noptii, Petunia, Zorele pitice, Ochiul boului, Gazania, Floarea miresei, Garoafa chinezeasca, Dimorfoteca, Floarea de piatra , Barba imparatului, Scabiosa, Verbena, Arctotis, Mararita, Copacel, Mixandra, Flox, Albastrea, Negrilica.

Nu uita sa tii cont de momentul in care infloreste fiecare planta inainte sa-i faci loc in gradina ta, pentru a obtine exact rezultatul pe care ti-l doresti primavara, vara sau toamna.

Sursa foto: Ngs.org.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului