Amenajarea gradinii

#granit descompus #instalare granit descompus #pietris gradina

Pasii de instalare a granitului descompus

Granitul descompus este o varianta accesibila de a amenaja gradina din fata sau din spatele casei, astfel incat terenul sa fie usor de parcurs si foarte estetic. Instalarea acestui tip de acoperamant pentru sol este simplu de realizat, fara ajutorul unui profesionist.


Granitul descompus este de fapt rezultatul spargerii brute a rocilor de granit. Pietrisul astfel obtinut are o nuanta cu tente rosiatice si o textura placuta. Unele tipuri de granit descompus au si particule multicolore, care stralucesc in contact cu razele de soare, asemanandu-se cu mici diamante.

In plus, granitul descompus poate fi si un mulci excelent pentru plante, gratie continutului ridicat de minerale din aceste roci. Iata care sunt pasii de instalare a granitului descompus in gradina:

1. Masoara lungimea si latimea aleii

Aceste masuratori sunt necesare pentru calculul cantitatii de granit descompus de care ai nevoie, pe care il poate efectua comerciantul de la care achizitionezi materialul. Cumpara cu 15% mai mult granit decat solicita suprafata, pentru eventuale ajustari ulterioare.

2. Pregateste terenul pentru asternutul de granit

Smulge toate plantele, iarba si buruienile care acopera suprafata viitoarei alei cu granit descompus, avand grija sa inlaturi pana si cele mai adanci radacini (altfel risti ca plantele sa creasca peste granit si sa afecteze aspectul si functionalitatea aleii).

3. Izoleaza terenul

Achizitioneaza planse speciale din materiale care impiedica cresterea ierbii pe suprafete cu sol, constituite din trei-patru straturi suprapuse. Intinde plansele si fixeaza-le bine cu tepuse, pe care sa le bati in pamant cu un ciocan de mari dimensiuni.

4. Imprastie granitul pe alee

Acum, ca terenul este foarte bine izolat, poti imprastia granitul descompus pe toata suprafata, astfel incat sa nu mai ramana zone neacoperite. Foloseste pietris din abundenta, pentru o mai buna unitate a acoperamantului.

5. Limiteaza imprastierea granitului descompus

Este la fel de important sa construiesti un soi de bariere care sa tina granitul descompus la un loc, astfel incat sa nu depaseasca limite aleii din pricina intemperiilor vremii. Pune pietre de mari dimensiuni de-o parte si de alta a suprafetei sau construieste borduri din caramizi.

6. Fixeaza granitul

O buna metoda de a fixa granitul pe suprafata aleii este sa stropesti pietrisul cu apa (folosind un furtun la jet mic). Aleea poate fi folosita fara probleme dupa doar cateva ore de la instalare!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului