Amenajarea gradinii

#rozmarin #galbenele #tantari #lamaie

Plante din gradina care tin tantarii la distanta

Tantarii sunt in general atrasi de caldura, de apa statuta si de mirosul corpului, insa daca ai gradina, ai un mare avantaj: poti cultiva plante care sa alunge aceste insecte. Mirosurile puternice emanate de aceste plante nu sunt prea bine suportate de catre tantari, asa ca acum ai inca un motiv in plus sa te bucuri de o varietate mai mare de plante in gradina.


Iata cele 4 plante care mentin tantarii la distanta:


Galbenele


Galbenelele emana un miros placut si nu foarte puternic pentru simturile umane, dar destul de intens si respingator pentru tantari. Chiar si o bucata mica de pamant pe care ai cultivat galbenele va fi destul de eficienta in alungarea acestor insecte.

Inainte de orice, este bine sa stii ca galbenele se dezvolta cel mai bine sub razele calde ale soarelui, asa ca este recomandat sa le cultivi intr-o zona in care se pot bucura de acesta, cel putin 5 ore pe zi.

De asemenea, galbenelele pot fi cultivate in ghivece pe care sa le tii in casa sau pe pervaz, astfel incat sa blochezi accesul tantarilor in casa.

Pentru a avea galbenele in toata perioada verii, este necesar ca acestea sa fie cultivate la inceputul primaverii. Presara cateva seminte in sol sau in ghiveci si mentine pamantul usor umed, pentru ca semintele sa incolteasca rapid.

Sfat! Daca vrei sa prelungesti perioada de inflorire de galbenenelor, este recomandat sa rupi florile ofilite pentru a permite formarea unora noi.


Catusnica


Desi catusnica este o planta care poate face ca gradina ta sa fie mai atragatoare pentru pisicile fara stapan (are efect usor sedativ in cazul acestora), cel putin ai siguranta ca nu vei mai avea probleme cu muscaturile de tantari.

Studiile realizate pana acum au demonstrat ca uleiul extras din catunisca este de 10 ori mai eficient decat substantele chimice utilizate impotriva tantarilor.

Cultiva catusnica undeva in aprpierea casei pentru ca efectul sa fie maxim. Planteaza-le intr-un spatiu insorit, cu un sol bine fertilizat si asigura o circulatie buna a aerului in zona respectiva.


Rozmarin


Aceasta planta aromatica emana un miros puternic pe care tantarii nu il suporta si pe care il vor evita cu orice pret.

Achizitioneaza un pliculet cu seminte de rozmarin din supermarket sau de la magazinele de specialitate si cultiva-le, primavara, intr-un sol format din pamant de flori si nisip.

Pentru ca rozmarinul este o planta originara din zona Mediteraneana, ea are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta cat mai bine, iar cel putin 3 ore de soare pe zi sunt esentiale pentru o crestere rapida.

Ca si musetelul, rozmarinul se poate planta in ghivece pe care sa le tii la pervaz. In plus, in acest fel iti va fi mai la indemana sa folosesti planta pe post de condiment atunci cand prepari mancare.


Lemongrass sau iarba de lamaie


Lemongrass sau iarba de lamaie este o planta tropicala care poate ajunge pana la 6 metri inaltime si care este utilizata la productia de pastile si spray-uri impotriva tantarilor. O poti cultiva fara probleme atat in gradina, cat si intr-un ghiveci pe care sa il tii in casa (situatie in care trebuie sa tunzi planta in mod frecvent).

Lemongrass-ul este ca o iarba cu fire groase, iar daca nu este ingrijita corespunzator, poate oferi gradinii un aspect neplacut. Este recomandat ca aceasta planta sa fie cultivata pe o portiune restransa de gradina, astfel incat sa poata fi usor de aranjat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului