Amenajarea gradinii

#ceai #gradina #utilizari #plicuri ceai

Pliculetele de ceai folosite sunt mina de aur pentru plante: 3 utilizari interesante

Tocmai ai baut un ceai revigorant si ti-ai luat doza de vitamine si minerale din plante, insa ce faci cu pliculetul de ceai pe care l-ai lasat la infuzat in apa? Il arunci la gunoi? In cele mai multe cazuri, soarta plicurilor de ceai se termina brusc, dar stiai ca acestea pot fi refolosite in alte scopuri? Ceea ce pentru tine devine gunoi, pentru plante poate fi o adevarata mina de aur.


Beneficiile pliculetelor de ceai pentru plantele din interior

Pliculetele de ceai, indiferent daca este vorba despre ceaiuri din fructe sau ceaiuri din plante medicinale, contin substante nutritive care pot ajuta plantele sa creasca armonios. Cand solul in care este cultivata planta este sarac in substante nutritive, dezvoltarea ei este incetinita, iar bolile nu intarzie sa apara. De aceea, este recomandat sa le dai o mana de ajutor.

Pliculete de ceai de musetel, de exemplu, contin substante antibacteriene si antifungice, esentiale pentru ca planta sa fie ferita de ciuperci si de alte boli. Din cand in cand, iti poti rasfata plantele cu astfel de nutrienti organici.


Beneficiile pliculetelor de ceai in gradina si curte

Pliculetele de ceai folosite pot fi reutilizate pentru a accelera procesul de reparare a gazonului. Daca observi ca peluza ta prezinta locuri golase, in care iarba se incapataneaza sa nu rasara, presara putin gazon, apoi asaza pliculete de ceai inca ude. Treptat, vitaminele si substantele nutritive din plic vor ajunge in sol si vor grabi rasarirea unor fire noi de iarba.

Plantele iubitoare de sol acid, cum sunt hortensiile, azaleele sau ferigile, vor dobandi un aspect proaspat si sanatos daca le uzi cu ceai. Tot ce trebuie sa faci este sa asezi cateva pliculete de ceai in apa si sa le lasi la infuzat peste noapte. Dimineata, toarna ceaiul intr-un recipient si uda plantele cu el.


Pliculete de ceai pentru semintele din rasadnita

Substantele nutritive din plicurile de ceai sunt benefice si pentru semintele plantate in rasadnite. Daca asezi plicuri de ceai peste solul din rasadnita, semintele vor germina mai repede, insa pentru acest lucru trebuie sa te asiguri ca saculetele sunt umede in permanenta.

Daca ai o gandire eco, poti refolosi pliculetele de ceai pe post de rasadnita. Cu alte cuvinte, in locul traditionalului pamant din rasadnita, utilizezi plicuri de ceai. Dupa ce profiti tu de beneficiile ceaiului, aduna mai multe pliculete si asaza-le unele langa altele in rasadnita. Gaureste usor saculetele si asaza in fiecare cate o samanta sau mai multe, in functie de ce plante vrei sa obtii.

Uda plicurile de ceai "insamantate" si asigura-te ca acestea sunt in permanenta umede, pentru ca semintele sa poata absorbi toate substantele hranitoare.

Cand noile plante ajung sa aiba o inaltime de aproximativ 2 centimetri, scoate cu grija pliculetele de ceai si transplanteaza-le in solul din gradina sau in ghiveci. Desigur, daca iti doresti, poti scoate noile plante din saculete, insa aceasta metoda nu este recomandata deoarece risti sa le provoci un soc prea mare.

Pliculetele de ceai sunt biodegradabile, astfel ca, in timp, se vor descompune. Insa pana atunci, vor asigura plantelor tale aportul nutritiv de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Sursa foto: wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare