Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii #pomi #copaci #gradina #arbusti #curte

Sapte specii de pomi care nu au ce cauta in gradina ta

O gradina cu multi pomi fructiferi, arbusti si copaci este un colt de rai. Insa nu orice copac este folositor in gradina, chiar daca are un aspect uimitor, maiestuos si daca face o umbra deasa.

Cine locuieste la curte stie bine ce spectacol ofera in fiecare an pomii si copacii incepand din primavara, cand inmuguresc si infloresc, pana toamna, cand creeaza o adevarata betie de culori de la care iti vine greu sa iti iei ochii. Totusi, exista specii de arbusti si copaci pe care ar fi bine sa-i eviti pentru ca, in ciuda unui peisaj splendid pe care il creeaza, pot dauna grav gradinii tale pentru ca atrag insecte, boli si daunatori sau pentru ca pot provoca uneori accidente.

Iata 7 specii de pomi pe care ar fi mai bine sa nu ii ai in gradina si motivele mai mult decat pertinente:

Plopul poate fi o poezie de copac, insa in curti este de evitat. Desi este un arbore nepretentios, care face umbra si creste rapid, pe cat de falnic se poate inalta, pe atat este de fragil. Are o radacina superficiala si moale, trunchiul putrezeste repede, iar toate acestea il fac instabil si il transforma intr-un element de risc in timpul furtunilor severe. In plus, atrage insecte si boli, care ii slabesc deopotriva "imunitatea" la intemperii. Iar un plop cazut peste o casa sau peste o masina nu este un peisaj de dorit.

Parul decorativ a fost "importat" din China si aclimatizat in Romania si dezvolta o coroana pe care e greu sa te saturi sa o privesti. Este un pom durabil si fara prea mari pretentii cand vine vorba de intretinere. Totusi, forma sa piramidala il face sa fie fragil si il transforma intr-un accident care asteapta sa se intample. Crengile sale se pot rupe foarte usor la o pala de vant mai puternica si nici macar taierea regulata a acestora nu rezolva problema. Florile sale mici si cu un parfum intepatator, chiar neplacut pentru unii, il fac remarcat primavara, insa se poate despica foarte usor cand ajunge la maturitate.

Mimoza (foto), cunoscuta si drept "arborele de matase", poate ca are un aspect spectaculos, insa are un lemn foare fragil. In plus, atrage fluturii albi, care depun larve ce se transforma in omizi si semintele sale care germineaza foarte repede iti pot transforma curtea intr-o "plantatie" de mimoze, chiar fara voia ta.

Dudul poate ca face fructe dulci si parfumate, insa nu este un pom pe care sa ti-l dorest in curte. Atrage omizile si viermii de matase ca niciun alt copac, iar acest lucru nu poate fi compensat nicicum prin umbra sa deasa. Este, totusi, util pentru cei care au nevoie de araci in curte. Toaletarea anuala prin taierea lastarilor te va ajuta sa ai un stoc impresionant de araci pentru culturile tale. Fructele, desi sunt foarte gustoase si parca te intorc in timp, in copilarie, fac o mizerie destul de mare si greu de curatat odata ce ajunge pe covoarele din casa, pe trotuar sau pe trepte.

Salcia plangatoare poate fi de-a dreptul spectaculoasa, insa in afara de aspectul ei elegant si duios, provoaca numai neplaceri. Matisorii care se formeaza primavara (florile salciei plangatoare) se vor transforma intr-un pof foarte deranjant, iar radacinile sale puternice ajung sa se intinda pe o suprafata chiar si de trei ori mai mare decat cea a coroanei; inconvenientul major este ca radacinile tind sa absoarba toata apa din sol, ceea ce va dauna altor plante din gradina, cultivate in proximitatea sa. Un alt mare dezavantaj este ca are crengi subtiri si fragile, lemnul fiind de esenta moale si predispus la crapare.

Teiul, contrar a ceea ce ai crede, este de evitat in gradina proprie. Se inalta rapid, are o umbra deasa si cand infloreste asigura un parfum ametitor; la capitolul "minusuri" noteaza, insa, ca atrage afidele si ca seva care se scurge din crengile sale se transforma intr-o mazga lipicioasa atunci cand intra in contact cu alte suprafete.

Nucul negru, care poate fi usor confundat cu nucul obisnuit, este un alt copac care nu are ce cauta intr-o curte. Produce toxine care ucid orice alte plante sau flori cultivate in apropiere, iar fructele sale nu sunt comestibile. Frunzele sunt foarte asemanatoare, insa diferenta se face la scoarta si la coaja fructelor, mult mai dura si cu striatii mai adanci la nucul negru, decat la nucul "clasic".

Daca te intrebi ce arbori poti planta, totusi, in curte, recomandam magnolie, tuia, liliac sau liliac indian, cires sau cires decorativ, salcam, prun sau mar decorativ.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare